“1002. Gece” sergisi, 7 Şubat – 26 Mart tarihlerinde Taksim Sanat’ta!

featured

Küratörlüğünü Banu Seyhan’ın üstlendiği; 15 kadın sanatçının Türk mitleri, Şahmeran, Kybele ve eşitlik gibi konuları odağına aldığı 1002. Gece, 7 Şubat’ta ziyarete açılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ’nin kamusal sergi alanı olarak faaliyet gösteren Taksim Sanat, yeni bir sergi ile ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Küratörlüğünü Banu Seyhan’ın üstlendiği “1002. Gece” adlı çağdaş sanat sergisi, 1001 Gece Masalları’na atıfta bulunarak her sanatçının kendi dilinden; kendi dili ile kurduğu öznel ve incelikli ilişkisinden 1002. Gece’ye yazılan bir masala davet ediyor.

Gaye Su Akyol, Tuğçe Arıöz, Zeynep Aslanoba, Deniz Avşar, Büşra Aydagün, Kübra Boy, Nur Çağlak, Aslı Çelikel, Bedia Ekiz, Ece Haskan, Ecem Dilan Köse, Ayşe Uluçay, Melda Yaramış, Cansu Yıldıran ve Beyza Yıldırım’ın eserlerinin bulunduğu sergi; analogdan dijitale, her sanatçının kendi pratiğine ve anlatımına dair geniş bir yelpazede farklı teknikler sunuyor.

Sergiyi, 7 Şubat – 26 Mart tarihleri arasında Taksim metro girişinde yer alan Taksim Sanat’ta ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

1002. Gece hakkında;

İlkçağlardan bu yana yaratımın ve doğumun sembolü ile özdeşleştirilen kadının, “şifacı, ruh bilimci, masalların ve dilin aktarıcısı, gizemli sırların bilicisi, ruhlara ve düğümlere fısıldayanı, yılanları konuşanı, Antigone gibi toplumsal olayları düzenleyeni” gibi kendine has bir yaratım içerisinde olduğu söylenebilir.

Bu süreçte Umay’ı, Frigya’nın tanrıçası Kybele’yi, Anadolu topraklarının Şahmeranı’nı, Lilith’i, Rhea’yı, İsis’i, Şehrazat’ı ve daha nicesini düşünmek; tam da serginin kalbine yani kadın ve onun yaratımı pratiğine denk düşer.

Taksim Sanat hakkında;

Şehrin merkezinde konumlanan, İBB Kültür A.Ş’nin kamusal bir kültür sanat durağı olarak faaliyet veren Taksim Sanat, 2022 yılı içinde Farazi, Cryptomarbles, Genç Buluşmalar, Boşlukta Mevcut, Bir Zamanlar İstanbul ve Bir Işık Hüzmesi Üzerine sergilerini sanatseverlerle buluşturdu. Özellikle özgün ve bağımsız sanatçıları odağına alan Taksim Sanat, sanatçıların izleyicileriyle buluşmalarına olanak sağlayan ve sanatçıları sektöre taşımayı kolaylaştıran bir alan yaratmayı hedefleyerek aynı zamanda sektörün önde gelen sanatçıların sergilerine de ev sahipliği yaparak çağdaş, dijital ve geleneksel sanat ile kamuyu buluşturmayı amaçlıyor.

Bulunduğu konum ve ev sahipliği yaptığı farklı sanat disiplinleri sayesinde, çeşitli izleyici profilini, uluslararası standartlardaki projelerle ücretsiz olarak buluşturmayı hedefleyen Taksim Sanat çağdaş, dijital ve geleneksel sanat sergileri dışında; performans sanatları, konuşma serileri, sanat kolektifleri, kurumlar ve bağımsız topluluklarla iş birlikleri ve açık çağrılarla programına devam edecek.