2026 FIFA Dünya Kupası’nda Aşırı Sıcaklık Riski Bilim İnsanları Uyardı

World Weather Attribution’ın 2026 Dünya Kupası analizi oyuncu ve taraftarları bekleyen aşırı sıcaklık riskini gözler önüne serdi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
2026 FIFA Dünya Kupası’nda Aşırı Sıcaklık Riski Bilim İnsanları Uyardı

World Weather Attribution liderliğindeki bilim insanları, 2026 FIFA Dünya Kupası’nda oyuncular ve taraftarlar için aşırı sıcaklık riski bulunduğunu açıkladı. ABD, Kanada ve Meksika’da düzenlenecek turnuva öncesinde iklim modelleri kullanılarak yapılan analizler, küresel ısınmanın sıcak hava koşullarını önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu. Bu durum, açık hava stadyumları ve taraftar etkinliklerinde güvenli katılımı zorlaştırabilir. Küresel oyuncular birliği FIFPRO, artan risklere karşı koruyucu önlemler alınması çağrısını yineledi.

Analiz, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin sıcak hava koşullarını önemli ölçüde artırdığını belirtti. Bu durumun, 2026 FIFA Dünya Kupası’nda 1994 turnuvasına kıyasla çok daha yüksek aşırı sıcaklık ve nemle karşılaşma riski taşıdığını vurguladı.

Turnuva boyunca oynanacak 104 maçın yaklaşık yüzde 25’inin 26 derece Islak Termometre Küresel Sıcaklığını (WBGT) aşan koşullarda gerçekleşmesi muhtemel. WBGT, vücudun kendini ne kadar etkili şekilde soğutabileceğini gösteren bir endeks olarak kullanılıyor.

FIFPRO, 26 derecelik WBGT seviyesinde soğutma gibi güvenlik önlemlerinin uygulanmasını tavsiye ediyor. Analize göre, yaklaşık 5 maçın WBGT’nin 28 dereceyi aştığı şartlarda oynanması bekleniyor. Bu seviye, kuru sıcaklıkta yaklaşık 38 dereceye denk geliyor. FIFPRO, bu koşullarda oyunların ertelenmesini önererek güvenli olmadığını belirtiyor.

Aşırı Sıcaklık Riski ve FIFPRO Uyarıları

Maçların ve etkinliklerin yapılacağı 16 mekanın sadece üçünde soğutma sistemleri bulunuyor. Bu sistemler riskin bir kısmını azaltsa da, 26 derece WBGT değerini aşma olasılığı olan maçların üçte birinden fazlası klimasız mekanlarda oynanacak. Miami, Kansas City, New York ve Philadelphia bu şehirler arasında yer alıyor. Özellikle Miami ve Kansas City’de tehlike arz eden sıcaklık riski oldukça yüksek görülüyor.

Turnuvanın prestijli finali New York/New Jersey’de gerçekleşecek. Bu bölgede 26 derece sınırının aşılma olasılığı 8’de 1 olarak hesaplandı. Ayrıca sıcaklığın 28 dereceye çıkma riski de bulunuyor.

Kritik Şehirlerdeki Tehlike ve Bilim İnsanlarının Çağrısı

Londra Imperial College Aşırı Hava Koşulları ve İklim Değişikliği Araştırma Görevlisi Joyce Kimutai, turnuvanın oynandığı iklimin 1994’teki turnuvadan bu yana kökten değiştiğini ifade etti. Kimutai, “Organizatörler, Miami ve Kansas City gibi yüksek riskli ve klimasız yerlerdeki bazı maçları günün ilerleyen saatlerine kaydırarak riski azaltmaya çalışsa da oyuncular ve taraftarlar için güvenli olmayan koşullarda oynanacak maçlarla karşı karşıya kalma riski çok yüksek” değerlendirmesini yaptı.

Londra Imperial College Çevre Politikaları Merkezi İklim Bilimi Profesörü Friederike Otto da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Otto, “Dünya Kupası Finali’nin, ‘iptal edilebilecek düzeyde’ bir sıcaklıkta oynanma riskiyle karşı karşıya olması, FIFA ve taraftarlar için bir uyarı olmalı ve toplumun hiçbir kesiminin iklim değişikliğinden etkilenmediğini fark etmenin acil ihtiyacını vurgulamalı” ifadelerini kullandı.

Benzer Haberler
Trump: Nükleer silah üretimine dönmesi halinde İran inanılmaz sonuçlarla karşılaşacak
Trump: Nükleer silah üretimine dönmesi halinde İran inanılmaz sonuçlarla karşılaşacak
Tayland Prensesi Bajrakitiyabha Mahidol Bangkok’ta Gözyaşlarıyla Uğurlandı
Tayland Prensesi Bajrakitiyabha Mahidol Bangkok’ta Gözyaşlarıyla Uğurlandı
Ermenistan’da Seçimler Yapıldı Nikol Paşinyan’dan Türkiye Mesajı
Ermenistan’da Seçimler Yapıldı Nikol Paşinyan’dan Türkiye Mesajı
İran’dan anlaşma açıklaması: Nükleer faaliyetler genişlemeyecek, yaptırım uygulanmayacak
İran’dan anlaşma açıklaması: Nükleer faaliyetler genişlemeyecek, yaptırım uygulanmayacak
İran Kuveyt ve Bahreyn’deki ABD Hedeflerini Vurduğunu Açıkladı
İran Kuveyt ve Bahreyn’deki ABD Hedeflerini Vurduğunu Açıkladı
BAE ve İran’dan savaş sonrası ilk kritik görüşme
BAE ve İran’dan savaş sonrası ilk kritik görüşme
iki kişinin bildiği sır değildir - SIR HABER
Sir Haber

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları SIR HABER 'de saklıdır.