GKRY’de İngiliz Akrotiri üssüne kurulacak 32 askeri anten, halkın radyasyon ve kanser endişesiyle tepkisini çekti. Bölge halkı konuyu AİHM’e taşıyabilir.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY), İngiltere’nin Akrotiri askeri üssüne 32 yeni askeri haberleşme anteni yerleştirme planı bölge halkının tepkisini çekti. Kourion Belediye Başkanı Pantelis Georgiou, antenlerin kanser riskini artırabileceği endişesini dile getirerek, halkın da “radyasyon yayacağı” gerekçesiyle projeye karşı çıktığını belirtti.
Fileleftheros gazetesine göre, Kourion Belediyesi, sakinlerin itirazları üzerine hukuki danışmanlık alma yoluna gitti. Mevcut durumda Akrotiri üssünde zaten çok sayıda antenin bulunduğu, yeni eklenecek 32 antenin ise bölge sakinleri tarafından radyasyon endişesiyle karşılandığı aktarıldı. Bölge halkı, gerekirse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyabileceklerini ifade etti.
Rum basınındaki haberler, İngiltere’nin bu antenleri kurma kararının, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik olası saldırıları ve İran’ın misillemeleri sırasında Akrotiri üssünün İHA ile vurulmasının ardından alındığına işaret ediyor.
1960 Kıbrıs Bağımsızlık Anlaşması uyarınca İngiltere’nin Akrotiri (Ağrotur) ve Dikelya’da iki egemen üssü bulunuyor. Ayrıca Troodos Dağı’nda bir radar istasyonu ve çeşitli askeri izleme alanları mevcut. İngiltere’nin bu üsler ve radar istasyonu dışında Ada’da 40 kadar askeri tesis ve kontrol noktası kurma hakkı bulunuyor, ancak bunlardan sadece yaklaşık 15’i aktif olarak kullanılıyor. Tüm bu İngiliz askeri tesisleri Güney Kıbrıs’ta yer almaktadır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]