AB Ukrayna’nın Tarım Ürünlerine Yönelik İthalat Politikasında Değişiklik Yapıyor

featured

AB ve Ukrayna Arasında İthalat Anlaşması

Avrupa Birliği (AB), Ukraynalı gıda üreticilerine Haziran 2025’e kadar AB pazarlarına gümrüksüz erişim hakkı tanıma konusunda geçici bir anlaşmaya vardı. Ancak, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yeni sınırlamalar getirmeye hazırlanıyor.

Yeni Sınırlamalar ve Vergi Uygulaması

Avrupa Komisyonu, Ukrayna’dan ithal edilen kümes hayvanları, yumurta ve şeker gibi ürünlere yönelik vergi ve kotaların bir yıl daha askıya alınmasını önermişti. Ancak, AB’nin çevrecilik kuralları ve ucuz ithalat nedeniyle aylar süren çiftçi protestoları sonucunda, AB parlamenterleri acil durum listesini genişletmeye ve 2021’i referans yılı olarak kabul etmeye çalıştı.

Genişletme ve Anlaşmalar

Avrupa Parlamentosu ve AB dönem başkanı olan Belçika’nın müzakerecileri, sınırı 2022 ve 2023 ithalatının ortalamasında tutarak yulaf, mısır ve balı da acil durum listesine eklemeye karar verdiler. Bu karar, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yönelik gümrük vergilerinin kaldırılmasının ardından yaşanan arz artışının çiftçileri mağdur ettiği endişelerini gidermeyi amaçlıyor.

Mahsül Fiyatlarındaki Düşüş ve Çiftçi Reaksiyonları

AB üyeleri Polonya, Macaristan ve Slovakya’daki çiftçiler, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatında gümrük vergilerinin kaldırılmasının mahsül fiyatlarını düşürdüğünü ve bunun da yerel üreticileri olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bu nedenle, AB’nin yeni politikaları çiftçiler arasında endişe ve protestolara neden olmaya devam ediyor.