ABD’nin Güney Sınırındaki Göçmen Krizi: Teksas Valisi Direnişini Sürdürüyor

featured

Teksas Valisi, ABD Yüksek Mahkemesi Kararını İstemiyor

ABD’de güney sınırında yaşanan yasadışı göçmen krizi, Teksas eyaleti ile federal hükümet arasında sorun olmaya devam ediyor. Teksas Valisi Greg Abbott, düzensiz göçmenlerin ABD’ye geçmek için kullandığı sınır bölgesine 4 kilometre uzunluğunda dikenli tel çekti. Bu durumu eleştiren ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararını tanımaması, Beyaz Saray ile Teksas eyaleti arasında gerginliğe sebep oldu.

Direnişin Arkasında Güçlü Ekonomi Yatıyor

Teksas Valisi Greg Abbott, Teksas’ın güçlü ekonomisi ve ABD’nin federal yapısı nedeniyle direnişini sürdürüyor. Teksas, yılda ortalama 1,5 milyar varillik petrol çıkararak ABD’nin en büyük petrol üreticisi eyaleti konumunda. Bunun yanı sıra tarım ve hayvancılık sektörleri de Teksas’ı ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan bir eyalet haline getiriyor. Bu ekonomik güç, Teksas’ı ülke siyasetinde etkili ve söz sahibi bir konuma getiriyor.

Teksas, ABD Ekonomisine Büyük Katkıda Bulunuyor

ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, ABD’nin Gayrisafi Yurt içi Hasılası yaklaşık 27 trilyon dolar. Teksas ise yaklaşık 2,4 trilyon dolarlık payıyla bu hasılanın en büyük katkıyı yapan ikinci eyalet konumunda. Teksas’ın nüfusu ise 30 milyon kişiye yakın, ülkenin iş gücünün yaklaşık yüzde 22’sini oluşturuyor. Bu durum, Teksas’ın ülkenin yönetim sistemi içinde önemli bir oyuncu olduğunu ve federal hükümetle yaşanan sorunların zaman zaman ortaya çıkabileceğini gösteriyor.