Antarktika Bilim Seferi Türkiye’ye Döndü

featured

24 Kişilik Ekip 36 Gün Süren Seferin Ardından Yurda Döndü

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda yapıldı. Sefer kapsamında çevre ve kirlilik araştırmaları, oşinografi ve hidrografi çalışmaları, atmosfer ve uzay gözlemleri, jeoloji ve jeofizik, enerji sistemleri gibi farklı alanlarda çalışmalar yürütüldü.

Sefer Ekibinin Gezegenin Sırlarını Araştırması

Antarktika’da bulunan Horseshoe Adası’nda çalışmalarını tamamlayan ekip, Dismal Adası’na uğradıktan sonra Lemarie ve Doumer kanallarını geçerek Deception Adası’na ulaştı. Burada İspanyol bilim insanları TAE-VIII gemisine katıldı. Daha sonra Bulgaristan’a ait St. Kliment Ohridski bilim üssünde çalışmalar gerçekleştiren bir Türk bilim insanı ekibe katıldı.

Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar’dan Açıklamalar

Seferin lideri Prof. Dr. Ersan Başar, seferin Horseshoe Adası’ndan başlayan ve Deception Adası’ndan sonra zorlu bir hal aldığını belirterek, seferin uzamasının nedenlerini açıkladı. Ekip, Horseshoe Adası ve çevresinde denizel alanlarda çalışmalar gerçekleştirirken önemli veriler elde etti.

Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Dr. Atilla Yılmaz’ın Açıklamaları

Seferde 22 proje yürütüldüğünü belirten Dr. Atilla Yılmaz, çeşitli alanlarda yapılan çalışmaların uluslararası saygın bilimsel dergilerde yayınlanmasını umduklarını ifade etti. Ayrıca, seferin toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla yapıldığını ve Anadolu Ajansı ile TÜBİTAK BİTO’dan katılımcıların süreci belgelediğini söyledi.

Lojistik Operasyonların Önemi ve Emniyet Konuları

Seferin lojistik operasyonlarına değinen Kpt. Doğaç Baybars Işıler, buzdağlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, emniyetin önemine dikkat çekti. Sefer ekibine sağlık desteği sağlayan Dr. Bengüsu Mirasoğlu ise sefer sırasında herhangi ciddi bir sağlık sorunu yaşanmadığını belirtti.

Bakan Kacır’dan Tebrik

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bilim seferini kutlayarak Antarktika’daki çalışmaların devam edeceğini belirtti. Sefer sırasında buzullar, buzdağları ve yaşam formlarının gözlemlendiği bilimsel çalışmaların önemi vurgulandı.