AP Ticaret Komitesi, Ukrayna’ya Destek İçin Rusya’nın Dondurulan Varlıklarını Kullanmayı Tartışıyor

featured

AB’nin Kredi Sağlama Girişimi

Brüksel’de gerçekleştirilen AP Ticaret Komitesi toplantısında, Ukrayna’nın acil finansman ihtiyacına destek olmak amacıyla Rusya’nın dondurulan varlıklarının kullanılması gündeme geldi. Komite üyeleri, AB’nin Rusya’nın dondurulmuş varlıklarının getirilerini teminat göstererek Ukrayna’ya 35 milyar euro kredi sağlanmasını oyladı. 4 “hayır”, 31 “evet” oyuyla girişim kabul edildi.

G7 ve AB Ortaklığı

G7 ülkelerinin liderleri daha önce Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna’ya destek olması için anlaşmıştı. Hazırlanan girişim kapsamında AB ve G7’den sağlanacak kredilerin geri ödemelerinde, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilecek gelir akışı kullanılacak. Bu adımın AP Genel Kurul oturumunda 21-24 Ekim tarihlerinde oylanması bekleniyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Varlıkların Durumu

Batı ülkeleri Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. AB ülkelerinde bulunan 200 milyar dolarlık dondurulan varlıklar her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor. G7 ülkeleri, bu geliri Ukrayna’nın finansman ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmayı planlıyor.

Bu girişim, Ukrayna’nın ekonomik iyileşmesine katkı sağlamayı hedeflerken, Rusya’nın tepkisi ve ilerleyen süreçte alınacak kararlar da merak konusu olmaya devam ediyor.