Avrupa Otomobil Satışları Mart Ayında Düştü

featured

ACEA’ya Göre AB’deki Otomobil Satışlarında Büyük Gerileme

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa Birliği’ndeki otomobil satışlarının mart ayında geçen yıla kıyasla %5,2 düşüşle Temmuz 2022’den bu yana en büyük gerilemesini yaşadığını açıkladı.

Elektrikli Araç Satışları da Geriledi

Almanya’da satışlar %6,2, İspanya’da %4,7, İtalya’da %3,7 ve Fransa’da %1,5 azaldı. Elektrikli araç satışları da bu dönemde geriledi.

Otomobil Tipi Tercihlerinde Değişim

Pazardaki gerileme ve Paskalya tatilinin zamanlamasının etkisiyle sektörde otomobil tipi tercihlerinde değişim yaşandı. Bataryalı-elektrikli araçların payı azalırken, hibrid-elektrikli araçların payı arttı. Benzinli ve dizel araçların toplam pazar payı ise düştü.

Elektrikli Araçlarla İlgili Zorluklar

Yüksek maliyetler ve yetersiz şarj altyapısı, elektrikli araçların yaygınlaşmasını engelliyor. Avrupa’da bir elektrikli otomobilin ortalama satış fiyatı yaklaşık 65 bin euro. Bu durum, tüketicilerin klasik araçlardan vazgeçmelerini zorlaştırıyor.

AB’nin Gelecek Planları

AB, şubat ayında 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araçların satışını yasaklayan yeni bir yasayı onaylamıştı. Bu kararın, otomobil sektöründe daha fazla elektrikli aracın kullanımını teşvik etmesi bekleniyor.