Azerbaycan ve Ermenistan Sınır Belirleme Komisyonları Mutabakata Vardı

featured

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yapılan sınır belirleme görüşmeleri sonuçlandı.

Sınırda Mutabakata Varıldı

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan başkanlığındaki sınır belirleme komisyonlarının 8. toplantısı, iki ülke sınırında gerçekleşti. Görüşmeler sonucunda:

  • Gazah İli Sınırı: Azerbaycan’ın Gazah ili yönündeki sınır, Sovyetler Birliği’nin çöküşü sırasındaki sınıra uygun belirlenecek.
  • Köyler Arası Hat: Bağanis-Bağanis Ayrım, Voskepar-Aşağı Eskipara, Kirants-Heyrimli ve Berkaber-Kızılhacılı köyleri arasından geçecek.
  • Köylerin İadesi: Bu durum, Ermenistan’ın 1. Karabağ Savaşı’nda işgal ettiği köyleri Azerbaycan’a iade edeceği anlamına geliyor.

İmzalama ve Süreç

Belirlenen sınır hattının koordinatları zemindeki jeodezik ölçümler dikkate alınarak hazırlanacak, protokol haline getirilecek ve 15 Mayıs’a kadar imzalanacak. Ayrıca taraflar, komisyonların ortak faaliyetlerine ilişkin yönetmelik taslağının 1 Temmuz 2024’e kadar hazır olacağı konusunda uzlaştı.

Devam Edilecek Süreç

Sınır Belirleme Süreci: 1991’de imzalanan Almatı Bildirgesi temelinde sürdürülecek. Anklav ve eksklavlar da dahil olmak üzere sınırın diğer tüm kısımlarında sınır belirleme sürecine devam edilecek.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, “Ermenistan, Azerbaycan’ın uzun süredir beklediği köylerin iadesini kabul etti.” açıklamasını yaptı.