Bartın’ın Amasra İlçesindeki Maden Faciası ve Sonrası

featured

Madende Patlama: 43 İşçi Hayatını Kaybetti

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen patlama sonucu 43 işçi hayatını kaybetti. Patlama 14 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşti.

Müfettişlerin Teftişi ve Patlama

11 Ekim 2022’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı teftişte madende herhangi bir eksiklik tespit edilmedi ve geçer not verildi. Ancak patlamadan sonra hazırlanan ön bilirkişi raporunda, havalandırma ve ekipman eksiklikleri ile müfettişlerin bu eksiklere rağmen not verdiği vurgulandı.

Üretimin Durması ve Yardım Kömürü

Madendeki üretimin durması durumunda, tüm Türkiye’de dağıtılan yardım kömürü aksamış olacaktı. Her yıl eylül ve ekim aylarında Amasra’daki maden ocağından çıkarılan bu kömürler, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır.

Danıştay Kararı ve Soruşturma

Patlamanın ardından soruşturmayı yürüten savcılık, müfettişler hakkında soruşturma izni istedi ancak Çalışma Bakanlığı bu talebi reddetti. Bunun üzerine Danıştay’ın verdiği karar ile müfettişler hakkında soruşturma izni verilmesine karar verildi.

Amasra ve Soma Karşılaştırması

Maden denetimlerinde farklı bir tutum sergileyen müfettiş C.T.’nin, Soma’da şirket yetkilileri tutuklandıktan sonra hazırladığı rapor ile Amasra’daki tutumunun karşılaştırılması dikkat çekici. Soma’da eksiklikleri tespit eden müfettiş, Amasra’da ise geçer not vermişti.

Avukatların Yorumu

Maden faciası sonrası müfettişlerin tutumunu değerlendiren madenci yakınlarının avukatlarından Melike Polat, müfettişin tutumunun önemine dikkat çekerek, “Gerçek denetimlerin yapılması ve işçilerin güvenli ortamlarda çalışabilmesi hayati önem taşıyor” dedi.