Bilim İnsanları Uyku Düzeni ile Prostat Kanseri Arasındaki Bağı Ortaya Çıkardı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’deki Ulusal Kanser Enstitüsü’nden Yapılan Çalışma

ABD’deki Ulusal Kanser Enstitüsü’nde görevli bilim insanları, 30 binden fazla İngiliz erkeğin verilerini inceleyerek prostat kanseri riski ile uyku düzeni arasındaki ilişkiyi araştırdı.

Uyku Düzeni ve Prostat Kanseri İlişkisi

Araştırmada erkeklere gece yatarken bir bileklik takılarak uyku düzenleri incelendi. Araştırmanın sonuçlarına perabet göre, geceleri uyanan erkeklerde prostat kanseri riskinin daha yüksek olduğu belirlendi. Uyanık kaldıkları sürenin artmasıyla birlikte prostat kanserine yakalanma ihtimali de artıyor.

Uyku Bozuklukları ve Kanser Riski

Bilim insanları, gece uykusunun bölünmesinin sirkadyen ritmin bozulmasına perabet giriş neden olarak prostat kanseri riskini artırdığını açıkladı. Geceleri 30 dakikadan fazla uyanık kalan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin %15 ile %20 arasında arttığı belirlendi.

Genetik ve Obezite de Etkili

Prostat kanserinin sebepleri arasında genetik faktörler perabet twitter ve obezitenin yanı sıra uyku düzeni de önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, düzenli bir uyku düzeninin korunmasının prostat kanseri riskini azaltabileceğini vurguluyor.