Birleşmiş Milletler Gazze’deki Son Durumu Değerlendirdi

featured

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, Gazze’deki Durumu Değerlendirdi

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, BM Cenevre Ofisi’nde Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze’de Derin Endişe Hakim

Lazzarini, Gazze’de şu anda derin bir endişenin hakim olduğunu belirterek, bunun sebebinin İsrail tarafından gerçekleştirilebilecek saldırılar olduğunu ifade etti. İsrail’in olası saldırısına ilişkin henüz Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehri için bir “tahliye talebinin” bulunmadığını ancak bu durumun an meselesi olduğunu söyledi.

Gıda ve Nakit Para Erişim Sorunu

Lazzarini, Gazze’ye daha fazla gıdanın ulaştığına yönelik haberleri olumlu bulduğunu belirtirken, ancak bunun “gıdaya erişilebilir” olduğunun altını çizdi. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde nakit para dolaşımının olmadığını ve savaşın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi’nde yayılan açlığı tersine çevirebilecek kadar gıdanın bulunmadığını vurguladı.

UNRWA Personeli ve Tesislerine Saldırılar

Lazzarini, savaşın başlangıcından bu yana 182 UNRWA personelinin öldürüldüğünü ve 160’tan fazla tesisin hasar gördüğünü veya tamamen yıkıldığını belirtti. Bu tesislerin çoğunun yerinden edilmiş insanları barındırdığını ve buralarda 400’den fazla kişinin öldürüldüğünü ifade etti.

Gözaltında İnsan Hakları İhlalleri

Gazze’de gözaltına alınanların maruz kaldığı insanlık dışı muamelenin şok edici olduğunu belirten Lazzarini, insanların suyla boğulduğunu ve köpeklerin saldırısına uğradığını anlattıklarını söyledi. BM, havadan ve denizden yardımların karadan yapılanlara alternatif olmadığını vurguluyor.

UNRWA’ya Destek ve Fonlama Durumu

Lazzarini, İsrail’in iddialarının ardından yaklaşık 16 kadar ülkenin UNRWA’ya yaptığı desteği askıya aldığını hatırlattı. Ancak ABD, İngiltere, Avusturya ve İsviçre dışındaki ülkelerin UNRWA’ya finansal destek sağlamaya devam ettiğini ifade etti. Lazzarini, 257 milyon dolarlık fonun hala askıda olduğunu ve operasyonlara devam etmek için yeni katkıların beklenildiğini belirtti.