CHP’li Türker Ateş: Döviz Garantili Havalimanları Kamuya Pahalıya Patlıyor

featured

Türker Ateş, Kamu-Özel İşbirliği Havalimanlarındaki Garanti Ödemelerini Değerlendirdi

CHP Bolu Milletvekili ve TBMM Sanayi ve Enerji Komisyonu üyesi Türker Ateş, 2023 yılında garanti altı gerçekleşmeler nedeniyle kamu-özel işbirliği ile inşa edilen havalimanlarına yapılan garanti ödemelerini değerlendirdi.

Ateş: “Döviz Garantili Projeler Devleti Zarara Uğratıyor”

Ateş, yazılı açıklamasında, döviz garantili projelere yapılan ödemelerin her yıl arttığını belirterek, projelerin maliyetlerinin artmasına sebep olduğunu vurguladı. 2022 yılında havalimanlarına 178,2 milyon euro ödeme yapıldığını, bu rakamın 2023 yılında yüzde 12 artarak 199,7 milyon Euro’ya yükseldiğini ifade etti. Toplamda 2018-2023 arasında havalimanlarına 908,9 milyon Euro ödeme yapıldığını dile getirdi.

Ateş: “Döviz Garantili Ödemeler Gözden Geçirilmeli”

Ateş, havalimanlarındaki döviz garantili ödemelerin devleti zarara uğrattığını belirterek, tasarrufa başlanacaksa bu ödemelerin gözden geçirilmesi ve Türk Lirasına dönüştürülmesi gerektiğini savundu. Bazı havalimanlarının sözleşmelerinin 2044 yılına kadar devam edeceğine dikkat çekerek, ödemelerin her yıl artarak devam edeceği uyarısında bulundu.

Ateş: “Halkın Vergileri Birilerini Zengin Ediyor”

Özellikle Zafer Havalimanı örneği üzerinden devletin yanlış planlama bedelini halkın vergilerinin ödediğini vurgulayan Ateş, garanti ödemeleri nedeniyle devletin her yıl milyonlarca Euro’yu çöpe attığını belirtti. Yanlış planlamaların bedelinin halkın sırtına yüklendiğini ve tasarruf için döviz garantili projelerin gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.