Dünya Sağlık Örgütü ve BM’den Gazze’deki Sağlık Durumuna İlişkin Değerlendirme

featured

DSÖ ve BM Yetkililerinden Çarpıcı Açıklamalar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında Gazze’deki sağlık durumunu değerlendirdi.

Gazze’deki Acil Durum

Jasarevic, Gazze’deki hastanelerin saldırı altında olduğunu vurgulayarak, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa Hastanesine erişimlerinin olmadığını ve güneyindeki Emel Hastanesine yönelik yardım misyonlarının engellendiğini belirtti. 7 Ekim 2023’ten bu yana 400’ün üzerinde saldırının kayıtlara geçtiğini ve 600’ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık Çalışanları ve Hasta Tahliyeleri

Jasarevic, Gazze’de sağlık çalışanlarının öldürüldüğünü, birçok hastanenin kuşatma altında olduğunu ve tedavi için tahliye edilmesi gereken 8 bin hasta bulunduğunu belirtti. Ancak şu ana kadar sadece 2 bin hasta tahliye edilebilmiş durumda. Gazze’de işini yapmak isteyen 20 bin sağlık çalışanının hastanelere ulaşamadığını belirtti ve işleyen bir sağlık sistemi için güvenliğin önemli olduğunu vurguladı.

BM’nin Çağrısı

Laerke, İsrail’in, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Gazze’nin kuzeyine giden yardım tırlarını engellemesine değindi. Gazze’nin kuzeyinde kıtlık nedeniyle ölümler yaşandığını belirterek, İsrail’e bu kararından dönme çağrısında bulundu.