E-TİCARET HACMİ ARTAN KOBİ’LER WEB SİTELERİNİ 4 ADIMDA GÜVENDE TUTABİLİR

featured

Teknolojik uyum süreci, iş hayatı söz konusu olduğunda tercihlerden bağımsız ilerliyor. Pandemi ile gelen zorunlu izolasyon dönemi sonrası e-ticarete artan ilgi, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri dijital çözümlere yönlendirdi. Bulundukları konumları aşarak, görünürlüğünü artırmayı hedefleyen KOBİ’ler hem telefon içi uygulamalar hem de web siteleri aracılığıyla daha büyük bir kitleye ulaşabiliyor. 2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’na dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, e-ticaret işlem hacminde %69 artış verisini vurgularken, KOBİ’lere web sitelerinin siber güvenlik açıklarına dikkat etmelerini hatırlatıyor.

 

KOBİ’lerin Eli Kolu Olan Web Sitelerinin Güvenliği Önem Arz Ediyor

 

Uygun fiyatlı bol seçenek arayışları sayesinde kitlelerin ilgisi online çözümlere yöneldi. Tüketicilerin gösterdiği taleplere karşılık olarak da online platformlara yatırım yapan KOBİ sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. Önceleri ek faaliyet olarak görülen e-ticaretin artık KOBİ’lerin operasyonlarının merkezinde yer aldığına ve iş faaliyetlerini de dönüştürürken güvenliği elden bırakmamaları gerektiğini belirten Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, KOBİ’lerin web sitelerindeki güvenliklerine gösterecekleri dikkatin, faaliyetlerinin sorunsuz olmasına etkisinin büyük olacağını vurgularken, bu dikkati nasıl gösterecekleri konusunda 4 ipucu paylaşıyor.

 

1. Risk analizi ve yedekleme yapmayı ihmal etmeyin. KOBİ’ler düzenli olarak risk analizi yapmalıdır. Risk durumunun farkındalığı, özellikle e-ticaret faaliyetinde bulunuyorlarsa, KOBİ web siteleri için gerekli olan programların ve eklentilerin envanterini çıkarmak anlamına geliyor. Alışverişlerin güvenli olması için site içi eklentilerinin ne durumda olduğu kontrol edilmelidir. İşletmeciler tarafından genelde göz ardı edilen yedekleme alışkanlığı ise verilerin güvenliği için oldukça kritik. Web sitelerinin dışında yedekleme yapmak KOBİ’lerin fidye yazılımı saldırılarıyla karşılaşma durumlarında işlemlerini hızlıca geri yükleyebilmelerini sağlar.

 

2. SSL sertifikası güvenlik yolculuğunun ilk adımı. Ziyaretçilerinizden web sitenize aktarılan verilerin şifrelenmesi için oluşturulan SSL sertifikası e-ticaret yapan siteler başta olmak üzere işletmelerin web sitelerini güvende tutmaları için faydalıdır ancak siber güvenlik yolculuğunun ilk adımını oluşturur.

 

3. WAF, IDS ve IPS sistemleri ile tanışın. Web uygulamalarında güvenlik duvarı olan WAF ile saldırı tespit ederek önleme sistemi IDS/IPS sistemiyle tanışmanız web sitenizi güvenli siteler kategorisine çıkaracaktır. WAF özelleştirilebilir kuralları sayesinde kötü siber trafiği sitenizden uzaklaştırırken, yük dengeleyici işlevi görerek sitenizin tepki süresinin iyileşmesine katkı sağlıyor. IDS ve IPS ise yeni nesil güvenlik duvarının bir parçası olarak web sitesi trafiğinin tüm bölümlerini inceleyerek hatalı biçimlendirilmiş verileri bulmaya çalışıyor. KOBİ’lerin bu sistemlerle çalışması ek güvenlik pratiklerini geliştirir.

 

4. Çift faktörlü kimlik doğrulama hedef kitlenize güven verir. Siber saldırılara karşı KOBİ’lerin kullanıcı hesaplarını korumak zorundadır. Hackerler tarafından caydırıcı etkisi olan çift faktörlü kimlik doğrulama mekanizması site verilerinizi korurken kullanıcı hesaplarını güvende tutmanızı sağlar.

 

Komtera Teknoloji Hakkında:

 

Komtera Teknoloji, 20 yılı aşkın tecrübesiyle, bilginin güvenliği ve gizliliği konusunda mevcut/potansiyel zafiyetleri ve risk/tehdit unsurlarını ortadan kaldırmak üzere alanında uzman bilgi güvenlik çözümleri üreticilerinin distribütörlüğünü yürütmektedir. Bu çözümler birbirleriyle entegre olabilen ve KOBİ’lerden büyük işletmelere kadar farklı ihtiyaçları karşılayabilecek çözümlerdir.

 

Bu bağlamda Komtera Teknoloji çatısı altında; Firewall, uç nokta güvenliği, web uygulama güvenlik duvarı, mobil cihaz kontrolü, e-posta güvenliği, web güvenliği, saldırı önleme, kimlik yönetimi ve iki faktörlü doğrulama, veri tabanı güvenliği, veri şifreleme, zafiyet yönetimi, kullanıcı denetimi ve kontrolü, veri sızıntısı önleme, ağ erişim kontrolü, güvenlik olay yönetimi gibi farklı çözümler bulunmaktadır.