Ember Raporu: Küresel Elektrik Görünümünde Yenilenebilir Enerji Yükselişi

featured

Londra Merkezli Ember’in Raporuna Göre Küresel Elektrik Talebi Arttı

Londra merkezli enerji düşünce kuruluşu Ember’in yayımladığı Küresel Elektrik Görünümü Raporu’na göre, dünyanın elektrik talebi geçen yıl 29,5 teravatsaatle rekor seviyeye ulaştı. Ancak, gelişmiş ülkelerdeki tüketim düşüşü nedeniyle küresel elektrik talebi yüzde 2,2 oranında arttı.

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretiminde Önemli Bir Rol Oynuyor

Rapora göre, elektrik talebini karşılamak için en hızlı büyüyen kaynaklar güneş ve rüzgar enerjisi oldu. Geçen yıl, küresel elektrik üretiminin yüzde 5,5’i güneş enerjisinden ve yüzde 7,8’i rüzgar enerjisinden sağlandı. Güneş enerjisi yüzde 23,2 ile elektrik üretiminde en büyük artışı gösteren kaynak olarak öne çıktı.

Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Hedefleri

Türkiye’de de güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde artış yaşandı. Ülke, elektriğinin yüzde 42’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. Ancak, elektriğin yüzde 58’i hala fosil yakıtlardan elde ediliyor. Türkiye’nin 2030 hedefi ise elektriğinin yüzde 47’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak.

Emisyonlarda Düşüş Kaçınılmaz Hâle Geliyor

Ember Küresel Program Direktörü Dave Jones, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, elektrik sektöründe emisyonların düşüşünün artık kaçınılmaz olduğunu belirtti. Yenilenebilir enerji devrimi sayesinde, elektrik sektöründe emisyonların tepe noktasına ulaşıldığını ifade etti.

Türkiye’nin Enerji Güvenliği ve Yenilenebilir Enerji Potansiyeli

Ember Türkiye Lideri Ufuk Alparslan, Türkiye’nin hidroelektrik ve diğer enerji kaynaklarıyla yenilenebilir enerji devrimine hazır olduğunu vurguladı. Ülkenin enerji güvenliğini artırmak için hidroelektrik dışında diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını da kullanması gerektiğini belirtti.

Bu raporlar, dünya genelindeki enerji dönüşümünün hız kazandığını ve yenilenebilir enerjinin önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağını göstermektedir.