Emtia Piyasalarında Son Durum

featured

ABD Verileri ve Fed’in Faiz İndirimleri Emtia Piyasalarını Etkiledi

ABD’de açıklanan verilerin ekonominin gücünü koruyacağına işaret etmesi ve Fed’in faiz indirimlerine ilişkin öngörülerin fazla sert olmayacağı beklentisi, emtia piyasalarında aşağı yönlü bir etki yarattı. Dolar talebinin artması ve tahvil faizlerindeki yükseliş, emtia fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Dolar Endeksi ve Tahvil Faizleri Yükseldi

Dolar endeksi haftayı yüzde 1 artışla 101,7 seviyesinden tamamladı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise geçen hafta 11 baz puan artarak yüzde 3,91’e yükseldi. Bu durum emtia piyasalarında düşüş eğilimine neden oldu.

Metallerde Değer Kayıpları Devam Ediyor

Geçen hafta ons bazında altın, gümüş ve platin değer kaybederken, paladyum değer kazandı. Bakırda talep endişeleri öne çıktı. Ayrıca, bakır, nikel, kurşun, çinko ve alüminyum gibi baz metallerde de düşüşler yaşandı.

Japonya ve Çin Endişeleri Bakır Fiyatlarını Etkiliyor

Japonya Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına devam edeceği ve Çin’den gelecek talebin düşeceği endişeleri bakır fiyatlarını aşağı çekiyor. Ayrıca, kahve fiyatlarında 13 yılın zirvesinden geri dönüş yaşandı.

Brezilya’da Kahve Üretimine Dair Beklentiler

Brezilya’da kahve üretiminin azalacağına yönelik beklentilerle kahve fiyatlarında sert yükselişler görülse de, daha sonra kar satışları yaşandı. Küresel büyümeye dair endişeler, emtia piyasalarında dalgalanmaya neden olmaya devam ediyor.

Şeker ve Pamuk Piyasalarında Fiyatlar

Şeker piyasasında üretim açığı beklentileri ve faiz indirimi beklentileri fiyatlarda yükselişe yol açarken, pamuk fiyatlarında ise değer kaybı yaşandı.

Bu gelişmeler, emtia piyasalarında yaşanan dalgalanmaların arkasındaki temel nedenler arasında yer alıyor. Gelecek dönemde de ekonomik veriler ve merkez bankalarının politikaları emtia fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam edecek.