USD49,74EUR55,67ALTIN6.391,47Istanbul16° Bulutlu6:25İMSAK'AKALAN SÜRE
Dünya

Endonezya’da Anak Krakatau Yanardağı Patladı Kül Bulutu 15 Kilometreyi Aştı 6 Havalimanında Uçuşlar Durduruldu

Endonezya’da Anak Krakatau Yanardağı’nda meydana gelen patlama sonrası kül bulutu 15 kilometreye yükseldi. 6 havalimanında uçuşlar durduruldu, binlerce yolcu etkilendi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Endonezya’da Anak Krakatau Yanardağı Patladı Kül Bulutu 15 Kilometreyi Aştı 6 Havalimanında Uçuşlar Durduruldu

Endonezya’nın Sunda Boğazı’nda yer alan Anak Krakatau Yanardağı, cuma gününden beri süren hareketliliğin ardından bu sabah patladı. Endonezya Jeoloji Ajansı, sabaha karşı 03.53’te gerçekleşen patlamanın yaklaşık 30 saniye sürdüğünü bildirdi. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntüler, yanardağdan yükselen lavların geceyi aydınlattığını gösterdi.

Yetkililer, bölge sakinlerine ve ziyaretçilere volkanın aktif kraterinden en az 3 kilometre uzak durmaları yönünde uyarıda bulundu. Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi, volkanik külün başkent Cakarta’nın bazı bölgeleri ile Sumatra Adası’nın güneyindeki Lampung eyaletine yayıldığını duyurdu.

Kül Bulutu 15 Kilometreye Ulaştı

Volkanik kül, Cakarta’nın bazı kesimleri ve Sumatra Adası’nın güneyindeki Lampung eyaletine kadar ulaştı. Meteoroloji yetkililerine göre kül bulutu, yanardağın Cava tarafında 6 bin metreye, Sumatra yönünde ise yaklaşık 15 bin metreye kadar yükseldi. Patlama sesi, yüzlerce kilometre uzağa ulaşarak gök gürültüsünü andıran seslerin yaklaşık 700 kilometre mesafeden bile duyulmasını sağladı.

Kül bulutunun hava sahasına ulaşması üzerine Cakarta’daki Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı, uçuş operasyonlarını geçici olarak askıya aldı. Havalimanının en az 17.30’a kadar uçuşlara kapalı kalacağı belirtildi. Soekarno-Hatta’nın yanı sıra ülkenin farklı bölgelerindeki 5 havalimanında daha operasyonlar durduruldu.

AP’nin aktardığı verilere göre, 516 uçuş hareketi patlamadan etkilendi. Cakarta’daki havalimanında mahsur kalan veya uçuş planı aksayan yolcu sayısı yaklaşık 22 bin 800 olarak açıklandı. Hong Kong, Sidney, Amsterdam, Seul, Doha ve Kuala Lumpur hatlarında iptal, erteleme ve rota değişiklikleri yaşandı. Singapore Airlines ve Malaysia Airlines da Cakarta seferlerini iptal eden havayolları arasında yer aldı.

Endonezce “Krakatau’nun çocuğu” anlamına gelen Anak Krakatau, 1883’teki büyük Krakatau patlamasının ardından aynı bölgede oluştu. 1883’teki felaket ve ardından gelen tsunami 36 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu. Anak Krakatau’da 2018’de yaşanan çökme de Sunda Boğazı’nda tsunamiye yol açarak 400’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

Benzer Haberler

Tümü
Trump Fransa Olayları İçin Devrim Nitelemesi Yaptı Göçmen Vurgusu Yaptı
Trump Fransa Olayları İçin Devrim Nitelemesi Yaptı Göçmen Vurgusu Yaptı
Suda Sağlıklı Yaş Alma İçin Yeni Ürünlerini Belçika Sarayı’nda Tanıttı
Suda Sağlıklı Yaş Alma İçin Yeni Ürünlerini Belçika Sarayı’nda Tanıttı
Trump Paylaştı Rusya ABD Vatandaşını Serbest Bıraktı
Trump Paylaştı Rusya ABD Vatandaşını Serbest Bıraktı
Trump Fransa’ya Sınırları Kapatma Çağrısı Yaptı
Trump Fransa’ya Sınırları Kapatma Çağrısı Yaptı
Fransa’da Kaos Hükümete Sıçradı İçişleri Bakanı Nunez İstifa Etti Macron Kabul Etmedi
Fransa’da Kaos Hükümete Sıçradı İçişleri Bakanı Nunez İstifa Etti Macron Kabul Etmedi
İsrail Ateşkese Rağmen Lübnan Güneyine Hava Saldırısı Düzenledi
İsrail Ateşkese Rağmen Lübnan Güneyine Hava Saldırısı Düzenledi
iki kişinin bildiği sır değildir - SIR HABER
Sir Haber

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları SIR HABER 'de saklıdır.