Endüstriyel Tesislerdeki Hava Kirliliği Nedeniyle Her Yıl 450 Bin Kişi Ölüyor

featured

Endüstriyel tesislerde üretim süreçlerinden kaynaklanan hava kirliliği; çalışanların sağlığını, performanslarını ve işe yönelik tutumlarını etkiliyor. Hava kirliliği; başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere; kalp, cilt, göz ve sinir sistemi hastalıklarına neden olabiliyor.

2000-2016 Küresel İzleme Raporu

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ortak hazırladıkları “2000-2016 Küresel İzleme Raporu”na göre ölümlerin çoğu solunum ve kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. Dünya genelinde her yıl 450 bin kişi işyerlerindeki hava kirliliğinden kaynaklı olarak kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) nedeniyle yaşamını yitiriyor.

“Hava kirliliği, insan sağlığını ve ekosistemi tehdit ediyor; ancak endüstriyel tesislerde çalışanlar daha fazla toza, zehirli partiküllere ve kirliliğe maruz kaldıkları için daha büyük risk altında bulunuyor” diyen Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek, işyerlerinde tozdan kaynaklı olarak oluşabilecek risklerin önlenmesi amacıyla filtrasyon sistemlerinin önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu:

“Farklı toz parçacıklarının sağlığa etkileri de farklı oluyor”

“Endüstriyel tesislerde prosesten kaynaklı olarak oluşan farklı toz parçacıklarının sağlığa etkileri de farklı oluyor. Örneğin, kristal silika tozu akciğerlerde tahribata neden olurken, kurşun tozu, merkezi sinir sistemine zarar verebiliyor. Pamuk tozuna maruz kalmak ise solunum yolu hastalığı olan byssinosis ile ilişkilendiriliyor. Birçok meslek hastalığı, uzun yıllar toza maruz kalmanın sonucunda oluşabiliyor ve hastalığın fark edilir hale gelmesi yıllar alabiliyor.

“Partiküller, akciğer kanserine bile neden olabiliyor”

Gıda, ilaç, plastik, ahşap, ambalaj, metal işleme, seramik tesisleri, lastik üretimi, kağıt imalatı, çimento ve demir-çelik üretimi yapan endüstriyel tesislerde prosesten çıkan ve çapları genellikle 2.5 mikrondan küçük olan partiküller ise akciğerlerin derinliklerine ve kan dolaşımına girerek, başta solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere astıma, kalp hastalıklarına ve hatta akciğer kanserine bile neden olabiliyor.

“Tozlar, toz toplama sistemleri ile kaynağından emilmeli”

Bu durumla mücadele edebilmek için endüstriyel tesislerde ki tozlu havanın çalışanlar tarafından solunmasına fırsat verilmeden “toz toplama sistemleri” ile kaynağından emilmesi, filtrelenerek, ortama verilmesi gerekiyor. Bu sayede çalışanların sağlığını ve performansını olumsuz etkileyen kirleticilere karşı kesin çözüm sağlanıp, konforlu ve güvenli çalışma ortamı sunulabilir” dedi.

Toz toplama sistemlerinde kullanılan filtrelerin filtrasyon verimliliği önemli

“Endüstriyel tesislerdeki toz toplama sistemlerinde kullanılan filtrelerin filtrasyon verimliliği; tesis hijyenini, çalışan sağlığını ve güvenliğini, çalışanların işe yönelik tutumlarını, üretimdeki verimliliği ve ürün kalitesini doğrudan etkiliyor” diyen Ahmet ÖZBECETEK, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir üfleyici, toz filtresi, filtre temizleme sistemi, toz haznesi ve toz giderme sisteminden oluşan toz toplama sistemlerinde kullanılan “hava filtreleri”nin yüksek verimlilikle partikül tutma özelliğine sahip olması hayati önem taşıyor. Hifyber olarak toz toplama sistemlerinin hava filtreleri için geliştirdiğimiz filtre kumaşını, blend kağıtlar üzerine yapılan kaplama ile üretiyoruz. Bu sayede endüstriyel tesislerde ki toz toplama sistemlerinin 1 mikron altındaki küçük partikülleri kolayca filtrelemesini sağlayarak, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları sunuyoruz.

Patlama ve kıvılcım riskini de önlüyor

Endüstriyel tesislerdeki iç ortam havasını temizleyen filtreler aynı zamanda ortamda bulunan elektrostatik yükü de emerek, patlama ve kıvılcım riskini de ortadan kaldırıyor. Hifyber filtre medyası ile yüksek iç ortam hava kalitesinin yanı sıra FR (Flame Retardant) yani alev geciktiricilik özelliği de sunuyoruz. Böylece işletmelerde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturmak mümkün hale geliyor” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Hifyber Hakkında

Hifyber, 2.500’e yakın çalışanı ile 3 kıtada faaliyet gösteren Denizli, Türkiye merkezli Abalıoğlu Holding’in iştiraki olan Açık Kart Bilgi Teknolojileri Ticaret A.Ş. firmasının elektrospining teknolojisi ile nanofiber kaplı filtre medyası üreten markasıdır.

Hifyber, Denizli’de bulunan üretim tesislerinde 2014 yılından bu yana endüstriyel hava filtrasyonu ve HVAC sistemleri alanında faaliyet gösteren firmalara, yarı-mamül olarak “nanofiber kaplı filtre medyası” üretmektedir. Hifyber aynı zamanda N95 (FFP2) / N99 (FFP3) yüz maskeleri için de performans katmanı üretimi gerçekleştirmektedir.