Enerji Bakanı’ndan Doğu Akdeniz’deki Sondaj Çalışmaları Açıklaması

featured

Enerji Bakanı Bayraktar, Doğu Akdeniz’deki Sondaj Çalışmalarını Değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın Doğu Akdeniz’deki arama ve sondaj çalışmalarına ilişkin yazılı soru önergelerini yanıtladı.

“Mavi Vatan” Konseptiyle Devam Ediyor

Bakan Bayraktar, “Mavi Vatan” konsepti çerçevesinde oluşturulan “derin deniz arama filosu” ile tüm deniz alanlarında petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine aralıksız devam edildiğini belirtti.

10 Derin Deniz Kuyusunun Sondajı Tamamlandı

2017’de Fatih Sondaj Gemisi’nin envantere eklenmesiyle Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine başlandığını, bugüne kadar 10 derin deniz kuyusunun sondajının tamamlandığını aktaran Bakan Bayraktar, son olarak Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmalarına başladığını duyurdu.

Karadeniz’de Yoğun Çalışmalar Devam Ediyor

Bayraktar, Akdeniz’deki çalışmaların yanı sıra Karadeniz Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen doğal gazın üretime alınması için derin deniz sondaj ve sismik araştırma gemilerinin yoğun bir şekilde çalıştığını belirtti.

Uluslararası Hukuk Çerçevesinde Yürütülüyor

Bakanlık olarak Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetlerinin uluslararası hukuk kapsamında yürütüldüğünü vurgulayan Bayraktar, ülkenin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarına zarar gelmemesi için gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.

Yapılan Sondajlar ve Gelecek Planlar

Fatih ve Yavuz sondaj gemilerinin 12 bin metre derinliğe kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip olduğunu belirten Bakan Bayraktar, Doğu Akdeniz’de öncelikli arama yapılması kararlaştırılan sahalarda 6 bin metreye kadar sondaj yapıldığını açıkladı.