Ermenistan ve Fransa Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması İmzaladı

featured

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Fransa Savunma Bakanı Lecornu Arasındaki Görüşme

Ermenistan hükümetinin YouTube sayfasında canlı yayınlanan görüşmede, Başbakan Nikol Paşinyan, Fransa ile savunma alanındaki işbirliği ilişkilerine değindi. Paşinyan, Lecornu’nun ziyaretinin ilk Fransız savunma bakanı ziyareti olduğunu belirterek, Ermenistan’ın savunma ve güvenlik alanındaki yönelimlerinin çeşitlendirilmesi kararı kapsamında, Fransa’nın ilk olumlu yanıt veren ülkelerden birisi olduğunu aktardı.

Ermenistan-Fransa Savunma İşbirliği Detayları

İki ülke arasındaki görüşmede, Ermenistan ordusundaki reformlar, askeri eğitim, muharebeye hazırlık ve diğer alanlarda Ermenistan-Fransa işbirliği ele alındı. Fransız bakan Lecornu ile Ermenistan Savunma Bakanı Papikyan arasında yapılan temaslar sonucunda savunma ve güvenlik alanında anlaşmalar imzalandı.

Fransa’nın Sağlayacağı Destekler

Savunma Bakanı Lecornu, Ermenistan’a hava savunma sistemleri, kısa, orta ve uzun menzilli füzeler, gece görüş gözlükleri ve “Bastion” tipi zırhlı muharebe araçları gibi çeşitli teçhizat ve eğitimler sağlayacaklarını belirtti. Ayrıca, Fransız askeri okullarında eğitim görmek isteyen Ermeni askeri öğrencilere, subay ve astsubaylara eğitim imkanı sunacaklarını ifade etti.

Fransa ile Ermenistan arasındaki savunma işbirliği, Ekim 2023’te silah satışı ve askeri yardım hususunda imzalanan anlaşmanın bir sonucudur. Ermenistan’a Bastion zırhlı personel taşıyıcıların sevkiyatına ilişkin görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Açıklamaları

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Paşinyan’la yaptığı görüşmede, Ermenistan’ın stratejik altyapısının geliştirilmesi konusunda desteklerini sürdüreceklerini ve gerilimi tırmandırmadan askeri yardımların devam edeceğini belirtmişti.