Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, Değerli Konut Vergisi Beyanname Sürecini Açıkladı

featured

Verginin Konusu ve Düzenlemesi

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesinde yapılan 2019 yasal değişiklikle değerli konut vergisinin düzenlendiğini hatırlattı. Ancak Yüksel, düzenlemenin hâlâ kamuoyunda yeterince bilinmediğini belirtti.

Vergi Beyan ve Ödeme Zorunluluğu

Yüksel, verginin konutlar için geçerli olduğunu ve birçok konut sahibinin vergi beyan ve ödemesini unutma ihtimali olduğunu vurguladı. 2023 yılı değerleriyle 9 milyon 967 bin lirayı aşan konutlar için beyanname verilmesi gerektiğini söyledi. Eğer bir konuta birden fazla malik sahipse, elbirliği mülkiyetinde müşterek veya ferdi beyanname verme seçeneği bulunuyor. Ancak müşterek mülkiyette her paydaşın ayrı ayrı beyanname vermesi gerekiyor.

Muafiyet Durumu

Ali Yüksel, ülke genelinde sadece tek bir konuta sahip olanların bu vergiden muaf olduğunu belirtti. Ayrıca, birden fazla daireye sahip olan kişilerin her bir dairenin değerinin 9 milyon 967 bin liranın altında olması durumunda beyanname verme yükümlülüğü olmadığını açıkladı. Ancak İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerdeki değerli daireler, yükselen fiyatlar nedeniyle bu vergiye tabi hale gelmiştir. Yazlık bölgelerdeki dairelerin fiyatları da genellikle bu vergi sınırını aşmaktadır.

Cezai Durum

Ali Yüksel, beyanname verilmemesi durumunda para cezasının uygulanacağını ve gecikme faiziyle birlikte ödenmesi gerektiğini belirtti. Beyanname verme veya vergi ödeme hatırlatmalarının idare tarafından yapılmayacağını da vurguladı.

Vergi Oranları

Yüksel, değerli konut vergisi için 3 ayrı vergi oranı olduğunu açıkladı. Değeri 9 milyon 967 bin lira ile 14 milyon 951 bin lira arasında olan konutlar için binde 3, 14 milyon 952 bin lira ile 19 milyon 936 bin lira arasında olan konutlar için binde 6, 19 milyon 936 bin lira üzerinde olan konutlar için ise binde 10 vergi ödenmesi gerektiğini belirtti.

Beyanname verme sürecinde daha net rakamların ortaya çıkacağını belirten Yüksel, beyanname verme işlemlerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı yetkili vergi dairesine yapılması gerektiğini de hatırlattı.