Google Gemini ve İllüstrasyon Oluşturma

featured

Google Gemini, Metin Açıklamalarına Göre İllüstrasyonlar Oluşturuyor

Google Gemini, kullanıcıların metin açıklamalarına dayalı olarak illüstrasyonlar oluşturuyor. Örneğin mutlu çiftlerin veya modern sokaklarda yürüyen dönem kıyafetleri giyen insanların görüntüleri istendiğinde, bu komutlara uygun görseller sunuyor.

Eleştiriler ve Google’un Açıklaması

Bazı kullanıcılar Google’ı tarihi figürleri ırksal açıdan farklı bireyler olarak tasvir ettiği için eleştiriyor. Google da Gemini’nin bu sorunundan haberdar olduğunu ve bu durumun düzeltileceğini belirttiği bir açıklama yayınlayarak şikayetlere yanıt verdi.

Çeşitlilik ve Düzenlemeler

Gemini’den kurucuların resimlerini oluşturması istendiğinde, içinde tek bir siyahi kişinin veya kadının olduğu beyaz erkeklerin görüntüleri ortaya çıktı. Chatbot’tan çağlar boyunca papanın görüntülerini oluşturması istendiğinde ise siyahi kadınları ve Yerli Amerikalıları Katolik Kilisesi’nin lideri olarak gösteren fotoğraflar ortaya çıktı. Amerikalı kadınların görüntüsü istendiğinde ise beyaz, Doğu Asyalı, yerli Amerikalı ve Güney Asyalı kadınların görüntülerine yer verdi.

Önemli Düzenlemeler

Gemini’de ortaya çıkan bu fazlasıyla çeşitliliğe yer verme durumun, geçtiğimiz aylarda yapay zekâ botlarının ırkçı ve cinsiyetçi davranışlar sergileme eğiliminde olduğuna dair şikayetlerden sonra yapılan düzenlemelerle ortaya çıkmış olabileceği tahmin ediliyor.