Husiler, İsrail ve İngiltere’ye Karşı Denizde Harekete Geçti

featured

Husilerin Askeri Sözcüsü: İngiliz Gemisi ve İsrail Geminleri Hedef Alındı

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, El-Mesire televizyonunda yaptığı konuşmada, Kızıldeniz’de bir İngiliz gemisinin füzelerle hedef alındığını ve tam isabet vurulduğunu açıkladı. Ayrıca, işgal altındaki Filistin limanlarına giden 2 İsrail gemisinin de vurulduğunu belirtti. Seri, ilk geminin (MSC GRACEF) Hint Okyanusu’nda, diğerinin ise (MSC GINA) Umman Denizi’nde balistik füzelerle hedef alındığını ifade etti.

Husilerin Tehditleri ve Eylemleri

Seri, Gazze’deki saldırılar duruncaya dek İsrail gemilerinin, Kızıldeniz, Umman Denizi ve Hint Okyanusu’ndan geçişine engel olacaklarını vurguladı. Husiler, Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bu eylemler sonucunda, çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Uluslararası Müdahale ve Husilere Karşı Operasyon

ABD, Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu deniz görev gücünün oluşturulduğunu duyurdu. 18 Aralık 2023’te başlatılan bu operasyon, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle hayata geçirildi. Husiler, ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki kontrollerinde bulunan bölgelere saldırısı üzerine bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacaklarını açıkladı.