İngiltere ve Galler’de Deepfake Yasa Tasarısı Gündemde

featured

Deepfake İçerikler Mağduriyet Yaratıyor

Deepfake teknolojisi ile oluşturulan cinsel içerikli görüntülerin genç kadınları mağdur etmesi üzerine İngiltere ve Galler’de yeni bir yasa tasarısı gündeme geldi.

Ceza Öngörülüyor

Yasa tasarısı, cinsel içerikli deepfake üretenlere ceza verilmesini öngörüyor. Yetişkinlerin rızası olmadan müstehcen görüntüler oluşturanlar sabıka kaydı ve para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Yasa Uygulanabilirliği

Yasa, görüntü oluşturan kişinin paylaşma niyetine bakılmaksızın uygulanacak. Görüntünün daha geniş çapta paylaşılması durumunda hapis cezası da söz konusu olabilecek.

Yasanın Kapsamı

Adalet Bakanlığı, yeni yasanın sadece yetişkinlerin görüntülerini kapsayacağını duyurdu ve çocukların görüntülerini içeren durumların zaten ayrı bir yasal kapsama sahip olduğunu belirtti.

Mağdurların Korunması

Bakan Laura Farris, yasanın ahlak dışı olduğu ve kadın düşmanlığına karşı net bir mesaj göndereceğini vurgulayarak deepfake görüntülerin aşağılık olduğunu ve kabul edilemez olduğunu belirtti.

İngiltere’de Gündem Oluşturan Konu

Ünlü manken Beech’in yüzünün deepfake cinsel içerikli görüntülerde kullanılması konusu ülkede geniş yankı uyandırmış ve yeni yasa tasarısının önemine dikkat çekmiştir.

Kadınları Koruma Çabası

Yasa tasarısına destek veren Beech, deepfake’lerle ilgili yasaların güçlendirilmesinin kadınların mahremiyetini korumak adına önemli bir adım olduğunu belirtmiştir.