IQAir: Bangladeş, Pakistan ve Hindistan Dünyanın En Kötü Hava Kalitesine Sahip Ülkeleri Olacak

featured

2023’te IQAir’in Açıkladığı Verilere Göre

İsviçreli hava kalitesi izleme şirketi IQAir, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’ın 2023’te dünyanın en kötü hava kalitesine sahip ülkeleri olacağını duyurdu. Geçen yılın ilk üçü Çad ve İran’ın yerini alan Bangladeş ve Hindistan’ın hava kalitesi endeksi oldukça düşük.

PM2.5 Seviyeleri Alarm Verici

IQAir’in verilerine göre, Bangladeş’te metreküp başına 79.9 mikrogram, Pakistan’da ise 73.7 mikrogram olan PM2.5 seviyeleri, akciğerlere zarar veren havadaki partikül maddenin sağlık açısından risk teşkil ettiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 5 mikrogramı riskli kabul ettiği bu seviyeler, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Türkiye 44. Sırada

2023 raporuna göre, Türkiye PM2.5 seviyesi 20.3 ile 44. sırada yer alırken, sadece Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda WHO standartlarını karşılayan ülkeler arasında bulunuyor.

30 Binden Fazla İzleme İstasyonundan Elde Edilen Verilere Dayanıyor

IQAir raporu, 134 ülke ve bölgede bulunan 30 binden fazla izleme istasyonundan elde edilen verilere dayanarak dünyanın hava kalitesi endeksini belirliyor. Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’ın bu üzücü listede en kötü hava kalitesine sahip ülkeler olarak öne çıkacağı öngörülüyor.