İran, Rusya’nın Büyükelçisini Protesto Etti

featured

Açıklama

İran Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Tahran Büyükelçisi’nin yokluğunda Rus Maslahatgüzarı’nı çağırarak, üç adanın İran’a ait olduğunu ve herhangi bir iddianın kabul edilemez olduğunu belirten bir protesto notası iletti.

Rusya’nın Yanıtı

Rus diplomat, İran’ın itirazlarını en kısa zamanda Moskova’ya ileteceğini belirtti.

Anlaşmazlık

Fas’ta düzenlenen 6. Rus-Arap Forumu’nun ardından yayımlanan ortak açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarıyla ilgili İran ile yaşadığı anlaşmazlığın uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

İran’ın Tutumu

İran Dışişleri Bakanlığı, 21 Aralık’ta yayımladığı açıklamada, adadaki egemenliklerinin müzakereye açık olmadığını belirtti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bu konuyu telefonda görüştü.

Anlaşmazlığın Arka Planı

Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları, Hürmüz Boğazı’na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle stratejik bir konumda bulunuyor. İran ve BAE, adaların hakimiyeti konusunda iddialarda bulunuyor.

Adalar, İngiliz işgali altındayken 1971’de İngiltere tarafından BAE’ye devredilmiştir. Ancak İran, adalarda hakimiyeti ele geçirmiştir. BAE, İran’ı “işgalci” olarak nitelendiriyor.

İran, adalardaki haklarının tarihsel olarak çok eskilere dayandığını savunurken, BAE Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde haklarını savunmaktadır.

Rusya’nın Müzakere Çağrısı

Rusya, daha önce de adalarla ilgili müzakere çağrısı yapmıştı. Ancak İran, bu çağrılara benzer tepkiler vermişti.