İspanya’da Kadınların Güvenliği İçin Yeni Yasa Tasarısı

featured

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Bakanlar Kurulu Olağanüstü Toplandı

Eşitlik Bakanı Ana Redondo, Kadınları Koruyacak Yasa Tasarısını Meclis’e Sunacak

İspanya’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Bakanlar Kurulu olağanüstü toplandı. Eşitlik Bakanı Ana Redondo, toplantının ardından yaptığı açıklamada, cinsel şiddete uğrayan ve İspanya’da yasa dışı bulunan göçmen kadınların sınır dışı edilmemelerinin garanti altına alınacağı, her türlü yardıma erişimlerinin kolaylaştırılacağı, sosyal konutları kullanma hakkı tanınacağı, geçici oturum ve çalışma izninin verileceği bir yasa tasarısını Meclis’e sunacaklarını açıkladı.

Redondo: “Mağdur Kadınlar İçin Önemli Bir Adım Olacak”

Redondo, “Bu yasa, korku ve ıstırapla yaşayan, her zaman korunması ve gözetim altında tutulması gereken mağdur kadınlar için çok önemli olacak.” diyerek özellikle fuhuş sektöründeki kadınların şikayette bulunmalarına gerek kalmadan tüm haklardan yararlanabileceğini ve bu şekilde mafya gruplarına karşı da koruma garantisi olacağını vurguladı. Ayrıca, cinsel şiddet mağdurlarına 6 aylık işsizlik maaşı bağlanacağını belirtti.

Son 20 Yılda 1245 Kadın Hayatını Kaybetti

İstatistiklere göre son 20 yılda İspanya’da 1245 kadın şiddet sonrası hayatını kaybetti. Şiddet mağduru olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunan kadınların sayısı ise 2022’de 182 bin 78, 2023’te 148 bin 34 olarak açıklandı.

İspanya Genelinde 40 Gösteri Düzenlendi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İspanya genelinde yaklaşık 40 gösteri düzenlendi. Gösterilerin en büyüğü başkent Madrid’de gerçekleştirildi. Gösterilerde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları da protesto edildi ve Filistinli kadınlara destek mesajları verildi.