İsrail ve Türkiye Arasındaki Ticaret Gerilimi Devam Ediyor

featured

İsrail ve Türkiye Arasındaki Ticaret Gerilimi Devam Ediyor

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geri adım attığını ve İsrail’e yönelik ticari kısıtlamaların birçoğunu kaldırdığını belirtti. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı kaynakları bu iddiayı yalanladı.

İsrail’e Yönelik Kısıtlamalar Devam Ediyor

Ticaret Bakanlığı’ndan 2 Mayıs gecesi yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik askeri operasyonlarında 35,000 sivilin öldüğüne dikkat çekilerek, çatışmaların durdurulması için Ankara’nın çaba gösterdiği ancak İsrail hükümetinin karşılık vermediği belirtildi. Bu nedenle 9 Nisan’da 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatının kısıtlandığı ifade edildi.

Katz’ın Açıklamaları

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Türkiye’nin ticari kısıtlamalarını geri çektiği yönündeki iddialara karşılık, “Diktatörün tehditlerine boyun eğmemeliyiz, alternatifler yaratmalıyız ve her şeyi her an durdurabilecek Müslüman Kardeşler’in adamlarına bağımlı olmamalıyız.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Şirketlere Süre Uzatımı

Ticaret Bakanlığı kaynağı, İsrail’i ihracat yasağı nedeniyle zor durumda kalan şirketlere mücbir sebep süre uzatımı getirildiğini açıkladı. Ancak bu durumun İsrail ile ticaretin gevşemesi anlamına gelmediği vurgulandı.