İtalyan Çiftçilerin Protestoları Devam Ediyor

featured

Roma’da Protestolar ve Görüşmeler

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, başkent Roma’da çiftçilerin protestoları devam ediyor. Roma Emniyeti ile günlerdir süren görüşmeler sonucunda, 10 traktörün kente polisler eşliğinde girişine izin çıktı. Bu kapsamda yarın başkentin San Giovanni Meydanı’nda 10 traktör ve 1500 kadar çiftçi, protesto gösterisi yapacak.

Bazı çiftçi temsilcileri ise Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida ile görüşmek istediklerini belirterek, görüşmelerin gerçekleşmemesi halinde başkente traktörleriyle giriş yapacaklarını dile getirdi. Lollobrigida, çiftçilerle ve temsilci heyetleriyle görüştüğünü ancak bazı taleplerin, temsille alakası olmayan kişilerden geldiğini savundu.

Diğer Protesto Eylemleri

Ülkenin farklı bölgelerinden traktörleriyle gelen çiftçilerin bekleyişi devam ediyor. Bir grup çiftçi ise ülkenin en eski müzik festivali olan Sanremo Müzik Festivali’nde sahneye çıkarak seslerini duyurmak istiyor. Sanremo’daki sahneden protestolarına dair duyurularının okunmasına izin verilmemesi halinde çiftçiler, kente traktörleriyle gireceklerini tehdit etti. Taraflar arasında yapılan görüşmeler sonucunda, duyuruların festival sunucusu “Amadeus” tarafından okunması kararlaştırıldı.

Ülke genelindeki çiftçilerin protestoları, yakıt fiyatlarındaki artış ve sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılması gibi AB’nin tarım politikalarına yönelik tepkilerini yansıtıyor. Muhalefet partileri de sosyal medya kampanyalarıyla iktidardaki partileri tarım sektöründeki vergileri artırmakla suçluyor.

Avrupa’daki Genel Durum

İtalya’nın yanı sıra Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya ve Macaristan gibi pek çok AB ülkesinde çiftçiler tarım politikalarına tepki gösteriyor. Protestoların odak noktasında AB’nin tarım politikaları, doğa restorasyon hedefleri, destek ödemelerindeki kesintiler ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan maliyetler yer alıyor.

Avrupalı çiftçiler, AB’nin “Yeşil Mutabakat” programıyla tarımsal üretimi zorlaştıran karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin kurallar getirdiğini eleştiriyor. Aynı zamanda Polonya, Romanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde ucuz Ukrayna tahılının ithalatının yasaklanması talepleri öne çıkıyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, çiftçilerin protestolarına yönelik adımlarıyla AB ile müzakere ettiğini ve tarıma daha fazla kaynak ayrılması için çalıştıklarını belirtti. Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan AB Liderler Zirvesi’nde de AB’nin tarım politikalarının değişmesi gerektiğini ifade etti.