Karayolları Trafik Yönetmeliği Kapsamında Sürücü Belgesi Yenileme Süreci

featured

Eski Tip Sürücü Belgelerinin Değiştirme Süresi Uzatıldı

‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’ kapsamında 1 Ocak 2016’da yürürlüğe giren geçici 10’uncu madde gereği sürücü belgelerini değiştirme işlemlerinin 5 yıl içerisinde tamamlanması gerekiyordu. Ancak, COVID-19 salgını sebebiyle İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2022’den itibaren 31 Aralık 2024’e kadar süre uzatıldı.

Vatandaşların Yoğun Başvuru Süreci Devam Ediyor

Şu ana kadar nüfus müdürlüklerine 25 milyon 894 bin 321 kişi sürücü belgesini yenilemek için başvuruda bulundu. Ancak, 7 milyon 159 bin 176 kişi hala eski tip sürücü belgelerini kullanmaya devam ediyor ve yenileme işlemlerini gerçekleştirmemiş durumda.

Yenilemeyenler Ek Ücret Ödeyecek

Eski tip sürücü belgelerini değiştirmek isteyenlerden 31 Aralık 2024’e kadar 15 lira karşılığında yenileme ücreti alınacak. 2025 yılından sonra ise bu ücretlerde artış olabileceği belirtiliyor. Yenilemeyen sürücülerin ek ücret ödemek zorunda kalacağı vurgulanmakta.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

Eski sürücü belgesini yenilemek isteyen sürücülerin, başvuru sırasında ibraz etmeleri gereken belgeler arasında 15 liralık başvuru ücreti, sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve adres bilgileri bulunmakta. Başvurular randevu alınarak nüfus müdürlüklerine gerçekleştirilebilmektedir.