Kireçlenme Nedir?
Kireçlenme nedir? Halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalık ya da tıbbi adı ile “artroz” veya “osteoartrit” eklemlerde meydana gelen aşınma ve yıpranma sonucu ortaya çıkar. En sık olarak eller, kalça, diz ve omurga gibi eklemleri etkileyen kireçlenme genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülür ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla etkileyebilir.
Kireçlenme Neden Olur?
Kireçlenme neden olur? Enfeksiyonlar, hiper kalsemiye neden olan kalsiyum metabolizması bozuklukları, genetik veya otoimmün hastalıklar, kalıcı inflamasyon gibi birçok faktör kireçlenmede rol oynar. Vücutta birikerek dokuyu sertleştiren kalsiyum birikimi, eklemlerde aşınmaya ve yıpranmaya yol açabilir. Ayrıca, tümörler de kireçlenmeye neden olabilir.
Kireçlenme Tedavisi
Kireçlenme tedavisi hastalığın evresi ve şiddetine göre planlanır. Amaç, ağrının hafifletilmesi, hareket kısıtlılığının giderilmesi ve hastalığın ilerlemesinin engellenmesidir. Tedavi yöntemleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar, fizik tedavi, enjeksiyonlar ve ameliyat seçenekleri bulunmaktadır.
Yaşam tarzı değişiklikleri: Kilo vermek, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek kireçlenme semptomlarını hafifletebilir. Kilo vererek eklemlere binen stres azaltılabilir, egzersiz ise eklemleri güçlendirip hareket açıklığını koruyabilir. Sağlıklı beslenme iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
Tedavi seçenekleri: İlaçlar, fizik tedavi, enjeksiyonlar ve ameliyat kireçlenme tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Doktorunuz ağrı kesici veya iltihap önleyici ilaçlar reçete edebilir, fizyoterapist egzersizler önerebilir, enjeksiyonlar ağrıyı hafifletebilir ve cerrahi seçenekler düşünülebilir.
Cerrahi tedavi: Kireçlenme şiddetliyse ve diğer tedaviler işe yaramıyorsa eklem replasmanı gibi cerrahi seçenekler düşünülebilir. Artroskopik temizleme ve kemik düzeltici ameliyatlar gibi yöntemler kullanılabilir.