Kuru soğanda gümrük vergisi, arz güvenliği ve fiyat istikrarı için 31 Ağustos’a kadar yüzde 5’e düşürüldü. Eylül’de oran tekrar yükselecek.
Ülke ihtiyacının yerli üretimle karşılanması, spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi ve temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanması amacıyla kuru soğanda gümrük vergisi 31 Ağustos’a kadar yüzde 5’e indirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan koordinasyon sonucunda, bu yıl yaşanan iklimsel olumsuzluklar nedeniyle kuru soğan hasadının üretici bölgelerde devam ettiği belirtildi. Bu durumun arz güvenliğini sağlamak ve tüketici ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak amacıyla geçici bir düzenlemeyi gerekli kıldığı ifade edildi.
31 Ağustos tarihine kadar geçerli olacak yüzde 5’lik gümrük vergisi oranının ardından, 1 Eylül itibarıyla soğan ithalatında gümrük vergisi yeniden yüzde 49,5’e yükselecek. Bu düzenlemenin, yerli üretimin korunması ve yeni sezon ürünlerinin piyasaya girmesiyle iç piyasa dengesinin yeniden tesis edilmesi öngörüsüyle yapıldığı aktarıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlarla istişare halinde piyasadaki arz-talep dengesi ve fiyat gelişimlerini yakından takip etmeye devam edeceğini duyurdu. Bu süreçte üretici ve tüketici menfaatlerinin gözetilerek gerekli düzenlemelerin zamanında hayata geçirileceği belirtildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]