Macar Parke

featured

 

 

macar parke parke döşeme kelimesini duyduğumuzda, hem geleneksel hem de çağdaş ortamlarda işe yarayan zarif bir macar parke stil hemen aklımıza gelir. Dekorunuz ne olursa olsun, parke, kesinlikle bir açıklama yapacak bir stil dokunuşu katar. Macar Parke, ahşabın doğal renginden veya zevkinize uygun bir kaplama yağının seçilmesinden kaynaklanan bir dizi farklı renkte gelir. Ancak, bu çoğu ahşap zemin için aynıdır. Peki, macar parkeyi diğerlerinden ayıran nedir?

 

Tarihsel olarak, ahşap kalaslar, onu herhangi bir odanın ana özelliği olarak öne çıkaran heyecan verici geometrik desenlerle döşemişlerdir. Parkelerle, evinizde parke kullanarak elde edebileceğiniz tüm farklı stil görünümlerinizi özetlemektedir. Evinize parke döşemeyi düşünüyorsanız bir karar vermenize yardımcı olmak için stillerin kökenlerine ve aralarındaki temel farklılıklara bakıyoruz.

 

Ahşap döşeme partiye geç kaldı; kanıtlar, bu modeli 16. yüzyılın başlarına kadar benimsemediğini gösteriyor. Macar ahşap döşemenin en eski örneklerinden biri Fransa’nın François Galerisi Fontainebleau’dadır. François’in hükümdarlığı sırasında döşemeyi tamamlamak için İtalyan ustaları tuttuğuna inanılıyor. Macar parke oradan tasarım ve popülerlik kazandı ve birçok arkaik evde hala görülebilir. Buna Fontainebleau’nun galerisi de dahildir.

 

Macar Parke Stili

 

Geleneksel macar parke olarak ahşap kalaslardan daha küçük olan ahşap bloklar kullanılır. Mükemmel dikdörtgenler halinde kesilirler ve ardından kademeli bir zikzak desenine yerleştirilirler. Parke bloklarının tamamı aynı ölçülerde ve kademeli bir desen olmasına rağmen yine de oldukça şık ve tek tip bir görünüm oluşturuyor. Desen balıksırtını andırıyor. Macar parke de zikzak deseni kullanılır. Bununla birlikte, kademeli bir düzende döşenir ve gerçek bir nokta oluşturacak şekilde yerleştirilirler. Blokları açılı olarak kesilir. Bu, her bloğun kenarlarını, yanındaki bloğun karşılık gelen kenarına sığdırır.

 

Macar parkenin düzenliliği, sade ve çok daha temiz bir görünüm yarattığı anlamına gelir. Desenin sahip olduğu özellikler sayesinde odaların daha ferah görünmesine de yardımcı olur. Macar parke genellikle gelişmişliğin zirvesi olarak görülür. Geçmişteki münhasırlığı nedeniyle, genellikle büyük malikanelerde ve pahalı dekorlarda görülür. Günümüzde Parke döşeme çok daha uygun maliyetlidir. Değişen bütçeler ve iç mekanlar arasında popüler bir seçim olduğunu kanıtlanıyor ve nedenini görmek kolay.