Maymun Çiçeği Virüsü Avrupa’da Düşük Risk Taşıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ECDC Seminerinde Avrupa’daki Durum Değerlendirildi

ECDC tarafından internet üzerinden düzenlenen seminerde, Maymun çiçeği virüsünün Avrupa’daki seyrine ilişkin bilgilendirme yapıldı. Seminerde ECDC uzmanı Orlando Cenciarelli, Avrupa nüfusu için genel riskin şu anda “çok düşük bir olasılık” ve “düşük bir etki” olarak değerlendirildiğini belirtti.

Risk Altındaki Kişilerin Durumu

Vakalarla temas etmiş kişilerde riskin yüksek olduğunu vurgulayan Cenciarelli, ancak hastalığın genellikle düşük seyrettiğini söyledi. Yalnızca altta yatan başka bir hastalığı olan ve bağışıklığı düşük kişilerin enfekte olması halinde hastalığı “orta ve/veya yüksek” seviyede geçirecekleri kaydedildi.

Aşı Tavsiyesi

Cenciarelli, aşının yalnızca enfeksiyon riski taşıyan, ağır hastalık geçiren ve bulaşmanın muhtemel olduğu bölgelere seyahat eden kişilere sunulması gerektiğini belirtti.

DSÖ’nün Değerlendirmesi

Seminere katılan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sorumlusu Marc-Alain Widdowson, 2022 yazında Avrupa’da toplam 27 bin Maymun çiçeği virüsü vakası görüldüğünü ve 10 ölüm kaydedildiğini hatırlattı. Widdowson, kıtanın virüsten kendini koruyabileceğine inandıklarını ifade etti.

Virüs ve Bulaş Yolları

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabilmektedir. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bulaştığı eşyalarla temas etmek ve vücut sıvılarıyla temasta bulunmak en önemli bulaş nedenleri arasında yer almaktadır.

Virüsün belirtileri genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve ciltte kabarcıklar şeklindedir. Tedavisi için özel bir yöntem bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşur.