1. Haberler
  2. Magazin
  3. Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşlarındaki Taarruz Emri Deşifre Edildi

Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşlarındaki Taarruz Emri Deşifre Edildi

featured

Mustafa Kemal Atatürk’ün Zafer Vurgulu Emri

109 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kaleme alınan ve imzalanan taarruz emri, Türkçeye çevrildi. Emirde zafer vurgusu dikkat çekerken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, emrin içeriğini şu sözlerle anlattı:

Emirdeki Kararlılık ve Anlam

Kaşdemir, Mustafa Kemal’in emrinde Mehmet Şefik Bey’e her ne pahasına olursa olsun taarruza geçilmesi gerektiğini ve başarıların gündüz gözüyle görülmek istendiğini vurgulayarak, bu emrin Türk askerinin azim ve kararlılığını ortaya koyduğunu belirtti. Emir, Mustafa Kemal’in zafere olan inancını da yansıtmaktadır.

Çanakkale’deki Kararlılık ve Cesaret

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı, emirlerin verilmesinin kolay olmadığını, fakat Türk askerlerinin ve subaylarının Çanakkale’nin son kale olduğunu ve bu bilinçle hareket ettiklerini dile getirdi. Mustafa Kemal’in cesur, fedakar, disiplinli ve kararlı bir asker olduğunu vurgulayarak, emirlerindeki kararlılığı ve öngörüsünü öne çıkardı.

Cesaret ve Fedakarlık Örneği

Kaşdemir, Mustafa Kemal’in emrinde taarruzun gecikmeye mahal vermeden gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Bu emirlerin, Türk askerinin fedakarlığı, kararlılığı ve disiplini sayesinde Çanakkale’de başarının temel sebebi olduğunu ifade etti. Çanakkale’nin geçilmez olmasının arkasındaki gücün, Mehmetçiklerin fedakarlığı ve subayların kararlılığı olduğunu vurguladı.