Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat Depremleri Hakkında Açıklamalarda Bulundu

featured

Depremin 1. Yılı Etkinliğinde Açıklamalar Yapıldı

Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat depremlerinin 1. yılı dolayısıyla AFAD Başkanlığında bilim insanlarının katılımıyla düzenlenen etkinlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tatar, depremin 22. gününe kadar arama-kurtarma ve tarama çalışmalarının devam ettiğini, bu süreçte 35 bin ülke içi ve 11 bin uluslararası arama-kurtarma personelinin bölgede görev aldığını belirtti.

Barınma Hizmetleri ve Tahliye Operasyonları

Prof. Dr. Tatar, depremin 2. gününden itibaren bölgeye 1 milyon çadırın sevk edildiğini ve 2,5 milyon kişiye barınma hizmeti sunulduğunu ifade etti. Ayrıca, yaklaşık 700 bin vatandaşın konteyner kentlerde kaldığını söyledi. Tahliye operasyonlarının önemine de değinen Tatar, bu kapsamda 3,5 milyon depremzedenin bölgeden tahliye edildiğini ve hava, kara, deniz ve demir yoluyla çok sayıda vatandaşın bölgeden ayrıldığını aktardı. Yaklaşık 1,5 milyon kişinin farklı illerdeki yurtlarda, otellerde ve sosyal tesislerde kaldığını belirtti.

Hasar Tespit Çalışmaları ve Yardım Faaliyetleri

Deprem sonrası yürütülen hasar tespit çalışmalarının dünyanın en önemli çalışmalarından biri olduğunu vurgulayan Tatar, bu çalışmalarda 13 bin kişinin görev aldığını ve 2,3 milyon binada hasar tespit çalışmalarının yapıldığını ifade etti. Ayrıca, enkazların yüzde 92 oranında kaldırıldığını belirtti. AFAD koordinasyonunda görevlendirilen Türk Kızılay’ın da günlük olarak 4 milyon öğün sıcak yemek verdiğini ve 15 milyon gıda kolisi dağıttığını aktardı.

Depremin Özellikleri ve Etkilenen Bölge

Prof. Dr. Tatar, depremin Türkiye’nin şimdiye kadar görmediği, son 100 yılda ender rastlanan bir çift deprem olduğunu ve bugün bile artçı sarsıntıların devam ettiğini söyledi. Ayrıca, son 123 yılda bölgede yaklaşık 40 bin deprem olduğunu ancak son 1 yıl içinde yaşanan depremlerin bu sayıyı aştığını belirtti. Depremin büyüklüğü ve etkilediği alan hakkında konuşan Tatar, depremin 570 kilometrelik bir yüzey kırığı meydana getirdiğini ve aynı anda 7 farklı fay parçasını kırdığını söyledi. Deprem sonucunda 14 milyon insanın doğrudan etkilendiğini ve toplamda 20 milyon insanın büyük bir acı ve travma yaşadığını ifade etti.

Konut İnşaatı ve Teslim Süreçleri

Prof. Dr. Tatar, deprem sonucunda hasar gören binaların yerine yeni konutlar inşa edildiğini ve 46 bin konutun teslim sürecinin başladığını belirtti. Ayrıca, bölgede konut üretiminin devam ettiğini ve 200 bin civarında konutun daha hazır hale getirilerek vatandaşlara teslim edileceğini kaydetti.

Depremin Derinliği ve Yapısal Özellikleri

Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Kaypak, depremin derinliği hakkında açıklamalarda bulundu. Depremin ana şokunun derinliğinin yaklaşık 19-20 kilometre olduğunu belirtti. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ise depremde hasar gören binaların beton dayanımları hakkında bilgiler paylaştı.