Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği İstavrit Avcılığının Durdurulmasını İstiyor

featured

Ramazan Özkaya: “Stoklar Daha Fazla Zarar Görmemeli”

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, son günlerde yakalanan istavritlerin büyük bölümünün yasal boyun altında olduğunu belirterek, “Stoklara daha fazla zarar verilmemesi için bu balığın avcılığının durdurulması gerekiyor” dedi.

Balık Üretimi İki Şekilde Yapılıyor

Özkaya, ülkede balık üretiminin “avcılık” ve “yetiştiricilik” olmak üzere iki şekilde yapıldığını anımsattı. Türkiye’nin, balıkçılık konusunda Avrupa’da öne çıktığına işaret eden Özkaya, ülkenin özellikle yetiştiricilikte Avrupa’da ilk sıralarda yer aldığını bildirerek, Türkiye’nin levrek ve çipura yetiştiriciliğinde dünyada ilk sırada olduğunu aktardı.

Yakalanan Balık Miktarında Düşüş

Balıkçılık sektöründe artan yetiştiriciliğe karşı yakalanan balık miktarında düşüş olduğunu vurgulayan Özkaya, “İklim değişikliği, aşırı avcılık ve ilgili tebliğe uygun avcılık yapılmamasından dolayı denizlerde balık stokları düştü. Bu nedenle yakalanan balık miktarında da büyük düşüş oldu. 2015’te yakalanan balık miktarı 432 bin ton iken 2023’te 330 bin tona düştü.” şeklinde konuştu.

“Yasal Olmayanı Almayın”

Özkaya, denizleri koruması gerekenlerin balıkçılar olduğunu belirterek, “Denizler balıkçılarımızın ekmek teknesi. Bu yüzden en çok balıkçılar balık varlığının devamlılığına özen göstermeli. Balıkçıların avladıkları balıkların boylarına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor” dedi. Avcılığın durdurulması çağrısında bulunan Özkaya, vatandaşların da yasal kriterlere uymayan balıkları satın almamasının önemli olduğunu vurguladı.