Tarım ve Orman Bakanı: Silvan Barajı ve HES Projesi Ekonomiye Yıllık 20 Milyar Liralık Katkı Sağlayacak

featured

Bakan Yumaklı’dan Silvan Barajı ve HES Projesi Açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajı olan Silvan Barajı’nın, 31 bileşenli proje içinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Silvan Barajı’nın Özellikleri

Bakan Yumaklı, Silvan Barajı’nın 175,5 metre yüksekliğindeki 8,7 milyon metreküp dolgu hacmi ile dikkat çekti. Ayrıca, bu barajın 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmi ile GAP’ın Atatürk Barajı’ndan sonraki en büyük ikinci sulama barajı olacağını vurguladı.

Projenin Ekonomiye Katkısı

Yumaklı, projenin hayata geçirilmesiyle yaklaşık 2 milyon 350 bin dekar tarım arazisinin suya kavuşacağını ve 235 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Silvan Barajı ve HES’in yıllık 681 milyon kilovatsaat elektrik üreterek ülke ekonomisine 1,5 milyar lira katkı sağlayacağını açıkladı.

Geleceğe Yatırım

Bakan Yumaklı, Silvan Barajı ve HES projesinin temiz, ucuz ve yenilenebilir enerji potansiyelimizin değerlendirilmesine olanak sağlayacağını ve ülkemizi tarımsal üretimde dünya çapında söz sahibi yapmaya devam edeceğini vurguladı. Ağustos 2026’da tamamlanması planlanan proje, Türkiye’nin geleceğine yapılacak önemli bir yatırım olarak öne çıkıyor.