TÜRSAB Başkanı: Türk Vatandaşlarının Schengen Vize Ret Oranı Yükseliyor

featured

Firuz Bağlıkaya, Türk Vatandaşlarının Vize Sorununu Değerlendirdi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı yeni Schengen vize istatistiklerine göre, Türk vatandaşlarının 2019’da yaşadığı vize ret oranının 2023’te %16,1’e yükseldiğini belirtti. Bağlıkaya, Türk vatandaşlarının vize ret oranının Çinlilere göre yaklaşık 3 kat fazla olduğunu açıkladı.

ABD Vizesi Başvurularında Uzun Bekleme Süreleri

Yaz dönemi yaklaşırken yurt dışına seyahat etmeyi planlayan vatandaşlar, vize engeliyle karşı karşıya kalmaktadır. Schengen bölgesi ülkeleri, kontenjan doluluğu sebebiyle vize randevularını mayıs ayı sonuna kadar kapatmıştır. ABD vizesine başvuru yapacak kişilere ise ancak 2025 yılının eylül-ekim döneminde randevu verilmektedir.

Vize Sürecinde Aracı Kurumlar ve Seyahat Acenteleri Sorunu

Bağlıkaya, vize süreçlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, pandemi sonrası vize probleminin her geçen yıl arttığını vurguladı. Aracı kurumların seyahat acentelerinin yurt dışı tur satışları kapsamındaki başvurularını kabul etmediğini belirten Bağlıkaya, bu durumun seyahat acentelerinin işlerini durma noktasına getirdiğini ifade etti.

TÜRSAB Başkanı, vize randevularında yaşanan sıkıntılara da değinerek, randevu sorununun had safhada olduğunu ve çok sınırlı sayıda randevunun gece yarısı açılabildiğini dile getirdi. Bağlıkaya, 2023 yılında Türk vatandaşlarının vize ret oranının %16,1’e yükseldiğini ve 2023’te 1 milyon 55 bin vatandaşın vize müracaatı yapabildiğini belirtti.

Türk Vatandaşlarına Çinlilere Göre Daha Fazla Ret Veriliyor

Bağlıkaya, Türk vatandaşlarının vize ret oranlarının Çinlilere göre üç kat fazla olduğunu açıkladı. Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre, Türk vatandaşları 2023 yılında vize ret oranı açısından Çinlilerden daha olumsuz bir tablo ile karşı karşıya kalmıştır.

Bağlıkaya, vize müracaatlarının engellenmesinin artık bir insanlık sorunu haline geldiğini belirterek, seyahat acentelerinin büyük zarar gördüğünü ve bu sorunun çözümünde devlet müdahalesinin önemli olduğunu ifade etti. Vize sorununun, insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik büyük bir engel teşkil ettiği vurgulandı.