İsrail’in Saldırıları Filistin Ekonomisini Çökertti
Birleşmiş Milletler Konferansı Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), İsrail ordusunun işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik saldırılarının ekonomik yıkıma neden olduğunu belirten çarpıcı bir rapor yayımladı. Rapora göre, İsrail’in askeri eylemleri nedeniyle Filistin ekonomisi eşi benzeri görülmemiş bir çöküş yaşıyor ve bu durum işsizlik ve yoksulluğun artmasına sebep oluyor.
Filistin Ekonomisi Onarılmaz Hasarlarla Karşı Karşıya
UNCTAD raporunda, Gazze’deki ekonomik faaliyetin 2022 seviyesinin yüzde 20’sinden daha azına düştüğü vurgulanırken, 2008, 2012, 2014 ve 2021’deki önceki çatışmaların etkisini aşan bir ekonomik yıkımın yaşandığına dikkat çekildi. İşgaller sonucunda artan işsizlik, gelir kayıpları ve enflasyonist baskılar neticesinde Filistinli hanelerin ciddi anlamda yoksullaştığı ifade edildi.
Gazze ve Batı Şeria’da Felaket Boyutunda Zararlar
Raporda, Gazze’de işletmelerin yüzde 82’sinin hasar gördüğü veya yok edildiği, tarımın yüzde 80 ila 96’sının kullanılamaz hale geldiği ve istihdamın büyük bir kısmının yok olduğu bilgisi yer alıyor. Batı Şeria’da ise işsizlik oranının yüzde 32’ye yükseldiği, işletmelerde yüzde 96’lık azalma yaşandığı ve kişi başına düşen GSYH’nin yüzde 4,5 azaldığı belirtiliyor.
Ulusal ve Uluslararası Müdahale Çağrısı
UNCTAD raporunda, işgalin sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engel olduğu vurgulanarak uluslararası topluma acil ve önemli müdahalelerde bulunma çağrısı yapıldı. Özellikle Gazze’nin içler acısı durumuna dikkat çekilen raporda, ekonomik çöküşün durdurulması, insani krizin çözümü ve kalıcı barış için adımlar atılması gerektiği vurgulandı.