YSK, DEM Parti Adayı Abdullah Zeydan’ın Mazbatasını Onayladı

featured

Van İl Seçim Kurulu Kararını YSK’ya Taşıdı

Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçime yeterliliği olmadığı gerekçesiyle seçilmemiş sayılmasına karar verdi. Kurul, sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın teslim edilmesi yönünde oy çokluğuyla karar almıştı. Bu kararın ardından DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu’nun kararını YSK’ya taşıdı.

YSK, Kararını Verdi

YSK, gündem toplantısında DEM Parti’nin başvurusunu ele aldı. Yapılan değerlendirme sonucunda, YSK 7 üyenin kabul, 4 üyenin ret oyuyla Abdullah Zeydan’a mazbatanın verilmesine karar verdi.

DEM Parti Açıklama Yaptı

Karara ilişkin YSK önünde açıklama yapan DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, YSK’nin oy çokluğuyla itirazları kabul ettiğini ve mazbatanın Abdullah Zeydan’a verileceğini belirtti. Tiryaki, “Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları kesindir. Herhangi bir itiraz olanağı yoktur. Anayasa Mahkemesi denetimine de tabii değildir. Dolayısıyla başvurulacak başka bir makam olmadığı için mazbata Abdullah Zeydan’a verilecek.” şeklinde konuştu.

Büyük Krize Neden Olan Olaylar

Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınması ve AKP adayı Abdulahat Arvas’a verilmesi üzerine DEM Partililerin durumu protesto etmesi büyük krize neden olmuştu. Olaylara emniyet güçleri müdahale etmiş ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.