Zonguldak’tan TÜBİTAK Yarışmasında Birinci Olan Ortaokul Öğrencisi Ayşe Eslem Yangın

featured

Ayşe Eslem Yangın’ın Başarısı

Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında yaptığı araştırma ile büyük bir başarı elde etti.

Bitki Özlerinin Besinler Üzerindeki Etkisi

Yangın, bitki özlerinin besinler üzerindeki etkisini inceledi ve deneyler yaparak bazı bitki özlerinin küflenmeyi geciktirdiğini tespit etti.

Doğal Katkı Maddesi ve Biyobozunur Ambalaj Üretimi

Öğretmeni ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda bitki özünden doğal katkı maddesi üretmeyi başaran Yangın, aynı özler kullanarak doğada %100 çözünebilen ambalajlar da üretti.

Proje ve Başarı

“Doğal Gıda Katkı Maddeleri İle Küflenmeyi Önleyelim” projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde birinci olan Yangın, Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

Araştırma Detayları

Yangın, ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği özütlerinden hazırladığı ekmekleri streç filme sararak her hafta küflenmeyi kontrol etti. Çalışmasında biyobozunur gıda ambalajları da geliştiren Yangın, ot çayı özütü katkılı ambalajlarla yapılan ekmeklerde küflenme olmadığını belirtti.

Ayşe Eslem Yangın’ın yaptığı bu çalışma, genç yaşta bilimsel araştırmalara olan ilgiyi ve başarıyı teşvik etmesi açısından önemli bir örnek oluşturuyor.