Ayşe Eslem Yangın’ın Başarısı Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında yaptığı araştırma ile büyük bir başarı elde etti. Bitki Özlerinin Besinler Üzerindeki Etkisi Yangın, bitki özlerinin besinler üzerindeki etkisini inceledi ve deneyler yaparak bazı bitki özlerinin…
Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında yaptığı araştırma ile büyük bir başarı elde etti.
Yangın, bitki özlerinin besinler üzerindeki etkisini inceledi ve deneyler yaparak bazı bitki özlerinin küflenmeyi geciktirdiğini tespit etti.
Öğretmeni ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda bitki özünden doğal katkı maddesi üretmeyi başaran Yangın, aynı özler kullanarak doğada %100 çözünebilen ambalajlar da üretti.
“Doğal Gıda Katkı Maddeleri İle Küflenmeyi Önleyelim” projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde birinci olan Yangın, Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.
Yangın, ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği özütlerinden hazırladığı ekmekleri streç filme sararak her hafta küflenmeyi kontrol etti. Çalışmasında biyobozunur gıda ambalajları da geliştiren Yangın, ot çayı özütü katkılı ambalajlarla yapılan ekmeklerde küflenme olmadığını belirtti.
Ayşe Eslem Yangın’ın yaptığı bu çalışma, genç yaşta bilimsel araştırmalara olan ilgiyi ve başarıyı teşvik etmesi açısından önemli bir örnek oluşturuyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]