Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Enflasyon Açıklamaları

featured

Bakan Şimşek’in Enflasyon Değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı’nda enflasyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonda en zorunun geride kaldığını söyleyen Şimşek, gelecek ay enflasyonun yüzde 60 civarına ineceğini belirtti. Yıl sonunda ise enflasyonda yüzde 42’ye kadar toleranslarının olduğunu ifade etti.

Bakan Şimşek’in Rezervler ve Risk Primine İlişkin Açıklamaları

Şimşek, uluslararası rezervlerde tarihi bir düzeltme yaşandığını ve net rezervlerdeki düzelmenin 80 milyar dolar civarına ulaştığını paylaştı. Ayrıca swap hariç net rezervin eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıktığını vurguladı. Bakan, Türkiye’nin istikrar ve reform programıyla birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşandığını da belirtti.

Türkiye’nin Dış Kaynaklara Erişimindeki Gelişmeler

Şimşek, dış kaynağa erişimde yaşanan sorunun önemli ölçüde ortadan kalktığını ve Türkiye’nin makul maliyetlerle dış kaynağa ulaşımında sorun olmadığını dile getirdi. Bakan, rezervlerdeki artışın büyük bir kısmının vatandaşların ve şirketlerin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL’ye geçişle açıklandığını belirtti.