İran’ın Zenginleştirilmiş Uranyum Stoklarındaki Artış Endişe Yaratıyor

featured

UAEA Raporuna Göre İran’ın Uranyum Stoklarındaki Yükseliş

Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Kurumu (UAEA), İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin yönetim kurulu üyeleriyle paylaştığı raporda, ülkenin zenginleştirilmiş uranyum kapasitesinde ciddi artış yaşandığını belirtti. Rapora göre, İran’ın 2015’te imzalanan İran Nükleer Anlaşması’nda belirlenen zenginleştirilmiş uranyum seviyelerinin üzerine çıktığı bildirildi.

İran’ın Zenginleştirilmiş Uranyum Stoklarındaki Artış

Rapora göre, İran’ın 11 Mayıs itibariyle zenginleştirilmiş uranyum stokunun 6 bin 201,3 kilograma yükseldiği ve önceki 3 aylık döneme göre 675,8 kilogramlık bir artış yaşandığı belirtildi. Tahran yönetiminin yüzde 60 saflıkta uranyum üretimini sürdürdüğü ve yüzde 60 saflıkta 142 kilogram zenginleştirilmiş uranyum stokuna sahip olduğu da raporda yer aldı.

İran Nükleer Anlaşması ve Son Durum

İran Nükleer Anlaşması, İran ile P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’nın yanı sıra Avrupa Birliği arasında 2015’te sağlanmıştı. Ancak ABD’nin 2018’de anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımlarını yeniden uygulamaya başlamasıyla anlaşmanın uygulanması sorunlu hale gelmişti. İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini artırması ve stoklarını yükseltmesi, uluslararası toplumda endişe yaratmaktadır.