1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. İYTE’de Yürütülen Çalışmada Acı Biberde Gen Susturma Tekniği Uygulanıyor

İYTE’de Yürütülen Çalışmada Acı Biberde Gen Susturma Tekniği Uygulanıyor

featured

İYTE’de Acı Biberde Yapılan Gen Susturma Çalışması

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE), acı biberin mide rahatsızlıklarına sebep olabileceği endişesiyle, biberdeki acılığa neden olan genin susturulması üzerine bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma, Prof. Dr. Sami Doğanlar danışmanlığında gerçekleştiriliyor.

CRISPR/Cas9 Teknolojisiyle Acılığı Susturup Yeni Bir Tatlı Biber Çeşidi Oluşturulması Hedefleniyor

Yaklaşık 3 yıl süren “Biberde Kapsaisin Sentaz Geni İçin CRISPR/Cas9 Sistemiyle Genom Düzenleme” ve “Biberde Kapsaisin Sentaz Geni (Pun1) Ekzon1 ve Ekzon2 Bölgeleri İçin gRNA’ların Geliştirilmesi” başlıklı çalışmalar TÜBİTAK tarafından da destekleniyor. Bu çalışmalar sayesinde biberdeki acılığı yok edip diğer aromatik özellikleri koruyarak yeni bir tatlı biber çeşidi oluşturulması hedefleniyor.

CRISPR/Cas9 Teknolojisi Biber Islah Çabalarında Yeni Bir Çağ Açıyor

Projede kullanılan CRISPR/Cas9 genom düzenleme teknolojisi, biber endüstrisinde önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Prof. Dr. Sami Doğanlar, bu teknolojinin sadece ürün geliştirme süreçlerini hızlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda daha yüksek verim ve ürün kalitesi özelliklerini daha etkili bir şekilde aktarılmasını sağladığını belirtiyor.

Projede Elde Edilen Sonuçlar ve Gelecek Hedefler

Projenin başarılı olması durumunda Türkiye’nin biber endüstrisinde daha da önemli bir konuma ulaşabileceğini vurgulayan Doğanlar, artık sadece mevcut bitkilerin tohum vermesinin beklendiğini ifade ediyor. Projede yer alan diğer bir bilim insanı olan Dr. Hatice Şelale Yıldız, yaptıkları çalışmalar sonucunda genetik ve agromorfolojik değişiklikleri gözlemlediklerini belirtiyor.