1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kanada ve ABD’deki Bilim İnsanlarından Alzheimer İlacıyla İlgili Çığır Açan Buluş

Kanada ve ABD’deki Bilim İnsanlarından Alzheimer İlacıyla İlgili Çığır Açan Buluş

featured

Günde İki Kez Alınan Haplar, Amiloid Adı Verilen Zararlı Beyin Proteini Düzeylerini Azaltıyor

Kanada ve ABD merkezli Ontario, Stanford Üniversitesi ve Kaliforniya üniversitelerinden bir grup bilim insanı, yapılan çalışmada, **günde iki kez alınan hapların**, Alzheimer hastalığının ana belirtilerinden biri olan **amiloid adı verilen zararlı beyin proteininin düzeylerini yaklaşık yüzde 10 oranında azaltabildiğini** tespit etti.

Altı Ay Sonra Beyindeki Faydalar Gözlemleniyor

Uzmanlar, diğer deneysel tedavilerden farklı olarak, bu ilacın beyindeki faydalarının kullanımından **yalnızca altı ay sonra** gözlemlendiğini belirtiyor. **Yan etkilerin az ve hafif olduğu** ifade edilirken, en yaygın olanların **ishal ve baş ağrısı** olduğu vurgulanıyor.

Yeni İlaç, Beyindeki P75NTR Adı Verilen Reseptörü Hedef Alıyor

Yapılan araştırmaya göre, söz konusu ilaç, **beyindeki P75NTR adı verilen ve beyin hücresinin hayatta kalmasını ve gelişimini düzenlemeye yardımcı olan spesifik bir reseptörü hedef alıyor**. Bu durumda, beyin hücrelerinin iddaci giriş hayatta kalmadığı durumlarda, mesajların beyin boyunca etkili bir şekilde iletilemediği ve bunun da **düşünme ve hafıza zorluklarına neden olduğu** düşünülüyor.

Amiloid Oluşumunu Önemli Ölçüde Azaltıyor

Yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, ilaç **büyümeyi ve hayatta kalmayı teşvik etmek için reseptör ile hücreler arasındaki sinyallerin geçişini arttırıyor** ve beyinlerde Alzheimer’ın ayırt edici proteini olan amiloid oluşumunu önemli ölçüde **yavaşlattığı** gözlemleniyor. Araştırmacılar, ilacın beyin nöronlarının hayatta kalma yeteneğini artırdığını ve Alzheimer hastalığının ana nedeni olan **anormal protein birikmesini azalttığını** belirtiyor.