TGK 25. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi yayınlandı

featured

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 25. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Türkiye’yi düşman işgalinden kurtaran 30 Ağustos Zaferinin 100. yıldönümünü nedeniyle, 29-31 Ağustos 2022 tarihleri arasında, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin gerçekleştiği Kütahya’da yapıldı.

Kütahya Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve 9 gazeteciler federasyonu ile bu federasyonlara bağlı 74 gazeteciler cemiyeti başkanı ve basın meslek kuruluşu temsilcisinin katıldığı toplantıdan sonra açıklanan TGK 25. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki kahraman ordumuz, tam 100 yıl önce,  işgalci güçlere karşı muhteşem bir zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni kazanmış, milletimizin bağımsız ve hür yaşama iradesini tüm dünyaya haykırmıştır.

30 AĞUSTOS ZAFERİ

30 Ağustos Zaferi; yıllarca süren esaretin bittiği, bağımsızlığa ve özgürlüğe kavuştuğumuz, Anadolu’nun sonsuza kadar Türk Yurdu olarak kalacağının kanıtıdır. Bu zaferin temelini attığı Cumhuriyet, hürriyet ve istikbalimizin ölümsüz eseridir.

Bu önemli günde tüm Türkiye’ye bir kez daha duyuruyoruz ki; Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışı içinde ülkemizin birliğine, bütünlüğüne ve bağımsızlığına sahip çıkma kararlılığımız hiçbir koşulda değişmeyecektir. Kahraman atalarımızdan aldığımız bu kutsal toprakları, gerektiğinde canımız pahasına korumak, temsilcisi olduğumuz 20 bin medya çalışanının öncelikli vatan borcudur.

100. yıldönümünde; bize bu büyük zaferi kazandıran Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silâh arkadaşları başta olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyor, aziz milletimizin ve kahraman ordumuzun tüm mensuplarının 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyoruz.

MESLEKİ SORUNLAR: MEDYA SEKTÖRÜ YAŞAM SAVAŞI VERMEKTEDİR!

Günümüz Türkiye’sinde ekonomik, sosyal, siyasi ve teknolojik gelişmelerden yakından etkilenen medya sektörü, çok zor bir dönemden geçmekte, yaşam savaşı vermektedir.

Sektörde yaşanan sorunlar önem sırasına alınamayacak kadar büyük, karmaşık ve birbirini etkileyen niteliktedir. Medya sektöründe, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı ve istihdam sorunları yaşanmaktadır.

Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Sektörün sorunlarını ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini düzenleyen “‘Gazetecilik Meslek Yasası” teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmalıdır. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır.

EKİM AYI BEKLENTİSİ: FİKİR VE HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ GELİŞTİRİLMELİ

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi tarafından hazırlanan ve TBMM’deki görüşmeleri Ekim ayına ertelenen 40 maddelik “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, sektörümüzün geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu ve Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerde teklifin bazı maddelerinde olumlu düzenlemeler yapılsa da, Türkiye Gazeteciler Konfederasyon’umuzun değişiklik taleplerinin önemli bir kısmı kanun teklifine yansımamıştır.

OLUMLU MADDELER VAR AMA…

İnternet Yasası kapsamında TGK tarafından desteklenen yasal düzenlemelerin ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde yer alması, bu mecrada görev yapan meslektaşlarımızın gazeteci sayılacak olması sevindiricidir.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu oluşturan meslek kuruluşlarının temsilcileri olarak; Bu olumlu maddelerin Ekim ayında TBMM’de yapılacak görüşmelerde yasalaşması için elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

Öte yandan, meslektaşlarımızı zor durumda bırakma ihtimali olan, yoruma açık bazı düzenlemelerin, somut olmayan gerekçelerle gazetecilerin cezalandırılmalarının yolunu açabileceği endişesi taşımaktayız.

Umudumuz, bütün milletvekillerine tek tek ulaştırdığımız raporumuzun göz önüne alınarak gerekli değişikliklerin yapılması ve ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin sektörümüze olumlu yansıyacak düzenlemelerle TBMM’den geçmesidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”