Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nden Çay İhracatında Büyük Artış

featured

Şaban Turgut: Çay İhracatı Geçen Yıla Göre Yüzde 104 Arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, Türkiye’den 85 ülkeye çay satışı gerçekleştirildiğini açıkladı. Turgut, bu yılın ocak-şubat döneminde yurt dışına 1347 ton çay satılarak 6 milyon 63 bin 44 dolarlık gelir elde edildiğini belirtti.

Önceki Yıla Göre Büyük Fark

Geçen yılın aynı döneminde ise 661 ton çayın dış satımından 3 milyon 274 bin 872 dolar kazanç sağlandığını vurgulayan Turgut, ülkeden yapılan çay ihracatının miktar açısından yüzde 104, değer açısından ise yüzde 85 arttığını dile getirdi.

En Çok İhraç Edilen Ülkeler

Turgut, Belçika, ABD ve Birleşik Krallık’ın Türk çayının en çok ihraç edildiği ülkeler olduğunu belirtti. Bu dönemde Belçika’ya 2 milyon 825 bin 932 dolarlık çay satışı yapıldığını, ABD’ye 637 bin 645 dolarlık ve Birleşik Krallık’a da 501 bin 389 dolarlık çay ihracatı gerçekleştirildiğini açıkladı.

Yeni Pazarlar ve Gelecek Beklentileri

Turgut, Moritanya, Japonya, Liberya, Hırvatistan, Kamerun, Nijerya, Suriye, Şili, Mısır, Hong Kong, Singapur, Burundi, Gambiya, Venezuela, Küba, Cibuti, Brezilya, Dubai, Angola ve Kamboçya gibi ülkelere de çay satışı yapıldığını belirtti. Türk çayının yurt dışında daha fazla tanınmasının ihracata olumlu yansıyacağını ve bu trendin gelecek dönemde artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.