Kassam Tugayları Sözcüsü: İsrailli Esirlerin Kaybı Artıyor

featured

Ebu Ubeyde, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının 133. gününde açıklamalarda bulundu.

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının 133. gününde açıklamalarda bulundu. Ubeyde, İsrailli esirler arasındaki kayıpların arttığını belirterek İsrail ordusunun bu esirleri kasten öldürdüğünü ve yaraladığını ifade etti. Gazze’de tutulan esirlerin maruz kaldığı tehlikeler konusunda onlarca kez uyarıda bulunduklarını hatırlatan Ubeyde, İsrail yönetiminin bu uyarıları görmezden geldiğini belirtti. Kassam Tugayları’nın aylarca İsrailli esirleri korumaya ve bakımını sağlamaya çalıştığını vurgulayan Ubeyde, Gazze’deki İsrailli esirlerin zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini ve onların hayatlarını korumaya çalıştıklarını söyledi.

Gazze’deki Son Durum

Hamas’ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı bir saldırı düzenledi. İsrail, bu saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bin 300’ü çocuk, 8 bin 400’ü kadın olmak üzere 28 bin 775 Filistinli hayatını kaybetti ve 68 bin 552 kişi yaralandı. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 572 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te başlayan ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Ancak İsrail, binlerce Filistinliyi hala alıkoyup hapsetmeye devam etmektedir. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 395 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu ile Hizbullah, Filistin İslami Cihad Hareketi, Hamas Hareketi ve Emel hareketi arasında yaşanan çatışmalarda 205 Hizbullah mensubu, 11 Emel mensubu, 12 Filistin İslami Cihad Hareketi ve 12 Hamas Hareketi mensubu hayatını kaybetti. Bunun yanı sıra 41 Lübnanlı sivil, 1’i asker, 2 Lübnan güvenlik görevlisi ve 6 İsrailli sivil ile 11 İsrail askeri de çatışmalarda öldü.